Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG_13
Buitenpost, 18 februari 2010

Voor mensen met wat minder, heeft Achtkarspelen wat meer

De gemeente Achtkarspelen begint het Europees jaar van de armoedebestrijding en het tegengaan van sociale uitsluiting met het uitbrengen van een minimagids. Vrijdag 18 februari zijn, in het bijzijn van raadsleden Anneke Jongejan en Tsjibbe Brinkman, de eerste exemplaren van de minimagids door wethouder Sjon Stellinga overhandigd aan vijf seniorenbezoekers van het preventief huisbezoek 75+.

"Voor mensen met wat minder, hebben wij wat meer" luidt de titel van de minimagids. In de gids worden verschillende regelingen op een rijtje gezet. Zowel gemeentelijke regelingen als landelijke regelingen komen aan bod. Bij iedere regeling wordt aangegeven wie voor de regeling in aanmerking komt en bij welke instantie de regeling kan worden aangevraagd. Alle huishoudens die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen, ontvangen binnenkort de minimagids. Huishoudens die in 2008/2009 een eindejaarsuitkering van E 50 hebben ontvangen krijgen de gids automatisch thuisgestuurd. Heeft u de gids niet automatisch thuisgestuurd gekregen en u denkt in aanmerking te komen voor de minimagids, neem dan contact op met de gemeente (0511) 54 82 45, de gids wordt dan (gratis) toegestuurd. De digitale minimagids is vanaf volgende week ook te vinden op www.achtkarspelen.nl.

De gids is een belangrijke stap om het niet-gebruik van alle voorzieningen en regelingen tegen te gaan. Alleen door het optimaal gebruik te maken van datgene waar recht op bestaat, wordt het risico dat mensen onder het bijstandsniveau moeten leven en sociale uitsluiting zoveel mogelijk voorkomen. Want, zoals de wethouder in het voorwoord stelt: "In onze gemeente zou niemand langs de kant moeten staan".

Tijdens de huisbezoeken van vrijwilligers, onder coördinatie van de ouderenadviseur, werd geconstateerd dat veel ouderen niet op de hoogte zijn van de verschillende regelingen. Ook ontbrak duidelijk en overzichtelijk voorlichtingsmateriaal. Niet alleen ouderen doen geen optimaal beroep op de regelingen. Ook mensen met een inkomen op minimumniveau zoals: inkomen uit werk, AOW, WW, Wia of Wajong, zijn vaak niet van de regelingen op de hoogte. Om deze reden werd vanuit de politiek dan ook aangedrongen op het uitbrengen van een minimagids.