GAIA

19 februari 2010

Proces tegen hondenfokker Sint-Lievens-Houtem

Procureur eist levenslang verbod op houden van dieren

GAIA, BLID en ABA voerden op donderdag 18 februari actie aan het gerechtsgebouw van Oudenaarde. Daar begon eindelijk het proces tegen de beruchte hondenfokkerij uit Sint-Lievens-Houtem, die in april 2008 haar deuren moest sluiten na overheidsinspecties. Het openbaar ministerie vraagt nu een levenslang verbod op het houden van dieren.

GAIA, BLID, VVDB (Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming) en ABA (Anti Broodfok Actie) dienden een klacht in tegen hondenkweker Isidoor V., omdat de wetsinbreuken in verband met dierenwelzijn zo ernstig waren dat een sluiting van zijn fokkerij voor ons niet voldoende is. Hij moet ook voor de rechtbank worden gestraft. GAIA, BLID en ABA gingen op donderdag 18 februari voor de rechtbank in Oudenaarde actie voeren, in de hoop dat de man in die mate gestraft wordt dat hij nooit nog dieren mag houden.

Isidoor V. en zijn echtgenote runden een `hondenfabriek', waarin honden het slachtoffer waren van ernstige verwaarlozing en tal van wanpraktijken. Zo hadden de dieren onstoken ogen en te lange nagels, kregen ze slechte voeding en stond er te weinig personeel in voor hun verzorging. Minister voor Dierenwelzijn Onkelinx besliste op basis van het inspectierapport dan ook om hun vergunning in te trekken. In totaal staan de eigenaars van de hondenfokkerij nu terecht voor maar liefst 18 wetsinbreuken.

GAIA en de andere organisaties die zich burgerlijke partij hebben gesteld hopen dat deze zaak een precedent kan stellen voor gelijkaardige zaken in de toekomst en grepen deze gelegenheid ook aan om de zogenaamde `broodfok' in het algemeen aan de kaak te stellen. Broodfok houdt in dat honden aan de lopende band worden gekweekt in lamentabele omstandigheden, om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen.

Op 11 maart volgt de uitspraak in deze zaak. Michel Vandenbosch: "Het is onvoorstelbaar hoe deze man in de rechtszaal op geen enkel moment enig schuld- of normbesef toonde. We hopen dat de rechter de eis van het openbaar ministerie volgt. Als dat gebeurt, dan mogen we stellen dat er gerechtigheid voor de dieren is geschied."