Kroon op het werk

PERSBERICHT: Nieuw landelijk netwerk van regionale poortwachtercentra

Nieuw landelijk netwerk van regionale poortwachtercentra

Ondernemers vullen `van werk naar werk' zelf in

HOOFDDORP - Duizenden bedrijven in Nederland werken nauw samen om hun werknemers te helpen aan het werk te blijven. Dit gebeurt binnen een nieuw landelijk netwerk van negentien regionale poortwachtercentra, die de handen ineen slaan. Dit meldt het Werkgeversforum te Hoofddorp.

De poortwachtercentra hebben op de regionale arbeidsmarkten in minder dan twee jaar tijd een herkenbare positie gekregen. De samenwerking in landelijk verband versterkt die positie. De poortwachtercentra nemen met hun samenwerking een voorschot op de toekomst. De uitvoering van het arbeidsmarktbeleid verschuift steeds meer van een landelijke naar een regionale aanpak. Die ontwikkeling zet naar verwachting verder door.

Netwerk
De poortwachtercentra vormen een sterk netwerk van, voor en door werkgevers. Zij ondersteunen werkgevers bij het aan het werk houden van werknemers die (tijdelijk) niet langer hun oude werk kunnen uitvoeren of met ontslag worden bedreigd. Het Werkgeversforum ondersteunde afgelopen jaren de vorming van de regionale poortwachtercentra en is door het landelijk netwerk gevraagd dit ook in de toekomst te doen.

Goede resultaten
Poortwachtercentra behalen goede resultaten bij het herplaatsen van werknemers. Werkgevers herkennen zich goed in een eigen netwerk. Het bespaart kosten en biedt oplossingen voor henzelf en voor hun met ziekte of ontslag bedreigde werknemers. De aanpak bespaart in toenemende mate ook op maatschappelijke kosten en sluit aan bij de verantwoordelijkheid die werkgevers- en werknemers hebben als gevolg van de invoering van de Wet Verbetering poortwachter en de Wet Verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.

Klankbord
De afgelopen decennia bleek het moeilijk om regionaal arbeidsmarktbeleid tot stand te brengen. Dat is nu realiteit. Poortwachtercentra bieden bovendien een klankbord aan publieke partners als UWV-Werkbedrijf, UWV als uitkeringsinstantie, gemeenten en onderwijsorganisaties. In een aantal regio's zijn hiermee positieve ervaringen opgedaan. De opbrengsten van het netwerk reiken daarmee verder dan een individueel geslaagde herplaatsing van een werknemer. Hier is sprake van een groter maatschappelijke belang.

Wij verwachten dat het aantal deelnemende werkgevers en het belang van de samenwerking tussen werkgevers de komende jaren alleen maar verder toe neemt.


Noot voor de redactie,