Gemeente Etten-Leur


Nauwelijks meer overlast coffeeshop in Etten-Leur

Het aantal bezoekers van de coffeeshop in Etten-Leur is sinds september vorig jaar toegenomen met 65%. Tot op heden leidt dit nauwelijks tot meer overlast. Dit blijkt uit tellingen die aan de Wilhelminalaan zijn gehouden

Om in te kunnen spelen op mogelijke effecten van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal, besloot het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur vorig jaar om het aantal bezoekers aan de plaatselijke coffeeshop te tellen en hun herkomst na te gaan. Ook in de gemeente Breda is een dergelijke monitoring gehouden.

Dit als onderdeel van het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek.

Bij de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal was de verwachting dat klanten massaal naar o.a. Etten-Leur af zouden reizen, met een toename van overlast tot gevolg. De feiten blijken anders te zijn.

In september 2009 is begonnen met bezoekerstellingen bij de Etten-Leurse coffeeshop, om zo inzicht te krijgen in de aantallen en in de herkomst van bezoekers.

Nu, vier maanden later, blijkt er een toename van bezoekers van 65%. De grootste toename betreft Nederlandse bezoekers (bijna verdubbeld), het aantal Belgen is iets toegenomen, het aantal Fransen is minimaal.

Na het sluiten van de coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom is de herkomst van de bezoekers aan de coffeeshop in Etten-Leur als volgt gewijzigd:

* Aantal bezoekers uit Etten-Leur: gedaald van 46% naar 40%;
* Aantal bezoekers uit Roosendaal: gestegen van 2% naar 26%;
* Aantal bezoekers uit Bergen op Zoom: gestegen van 0% naar 5% (tegenover een daling van bezoekers uit Bergen op Zoom aan Breda).

Het ligt voor de hand om een deel van de toename van de bezoekersaantallen toe te schrijven aan de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Vooralsnog gaat het thans om een tussenstand in de monitoring. In maart aanstaande volgt een rapportage, waarin ook de uitkomst wordt meegenomen van een eindmeting onder omwonenden naar de beleving van de overlast. Ondanks de grotere toeloop van bezoekers, is er tot nog toe nauwelijks sprake van een toename van overlast.

Omdat uit de tellingen nog niet kan worden afgeleid of de bezoekersaantallen zich stabiliseren danwel langzaam groeien, is besloten door te gaan met tellen tot en met september 2010. Politie, justitie en gemeente zetten ook de handhavingacties voort op vooral illegale verkooppunten.

Het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek, waarvan de tellingen deel uitmaken, is opgesteld naar aanleiding van aanbevelingen, die zijn gedaan in het vorig jaar gepubliceerde COT-rapport over de drugsscenes in de regio Breda.

Onderdeel van het Actieprogramma is ook de aanpak van hennepkwekerijen. In 2009 zijn in Etten-Leur 18 kwekerijen geruimd. Omdat de kwekerijen ook potentiële brandhaarden zijn, is er de noodzaak om door te gaan met de aanpak ervan.