Politie Kennemerland

Jaarcijfers 2009 Kennemerland-Midden

Kennemerland, 19-02-2010

Politiedistrict Kennemerland Midden in 2009

HAARLEM, 19 februari Eind januari presenteerde de politie Kennemerland de regionale resultaten over 2009. In aansluiting hierop presenteert districtschef Peter Holla van het District Kennemerland Midden (Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort) de resultaten van het district.

Holla is tevreden over de daling in het aantal geweldszaken in het district: Het aantal geweldszaken blijft in mijn ogen te hoog maar ik ben blij dat we de daling die vorig jaar al werd ingezet, hebben kunnen vasthouden. We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt, met name in het horecatoezicht, om het binnen te perken te houden. Ook het komende jaar richten we ons hierop. Ik ben minder tevreden over het aantal inbraken in woningen. Met name in Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal zien we een forse stijging. We laten bij bijna elke inbraak forensisch onderzoek doen maar daarmee hebben we niet direct de daders te pakken. We surveilleren intensief in inbraakgevoelige buurten en vragen de bewoners hun huizen goed af te sluiten en samen met ons extra alert te zijn op verdachte figuren. Overigens zitten we met het aantal woninginbraken nog onder het landelijk gemiddelde.

Waar we veel werk van maken is het controleren van coffeeshops en growshops in Haarlem. We zien er in samenwerking met de gemeente streng op toe dat de voorwaarden worden gehandhaafd. We controleren ook op drugsgebruik door jongeren onder de 16 jaar. We gaan regelmatig actief op zoek naar deze te jonge gebruikers. Als we ze vinden, schrijvenwe een proces-verbaal uit, lichten hun ouders in en nemen maatregelen tegen de shop waar ze hun joint hebben gekocht.

Verder kijk ik tevreden terug op alle activiteiten die we hebben ontplooid in het kader van het busproject. We hebben veel Haarlemmers een inkijkje kunnen geven in onze organisatie, jongeren een korte stage laten lopen bij afdelingen van ons korps en bewoners kunnen uitleggen wat we als politie voor hen kunnen doen.

Dodelijk slachtoffer geweld

In Kennemerland Midden waren in 2009 twee onderzoeken naar (mogelijke) geweldszaken met een dodelijke afloop. In Haarlem is een man door geweld om het leven gekomen. De man werd in april op de Parklaan doodgestoken. De dader is aangehouden en inmiddels veroordeeld. In juni is een bejaarde vrouw onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. In deze zaak loopt nog een recherche-onderzoek.

Geweld

Het geweld in het district nam iets af ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal gevallen van mishandeling nam af van 871 in 2007 naar 855 in 2008 en 804 in 2009. Ook het aantal bedreiging nam af. Van 473 in 2007 naar 424 in 2008 en 415 in 2009. Het aantal straatroven daalde van 81 in 2007 naar 73 in 2008 en 69 in 2009. Door het intensieve toezicht op het uitgaanspubliek in de weekeinden en de consequente aanpak van huiselijk geweld, hoopt de politie het geweld verder terug te dringen.

In het overzicht per gemeente is zichtbaar dat de daling in twee gemeenten met name in Haarlem, en Heemstede merkbaar is. In Zandvoort is het beeld is wisselend en in Bloemendaal is er sprake van een stijging van het aantal aangiften.

Brandstichters aangehouden

Een forse inspanning kostte het onderzoek rond de zomer naar een groot aantal branden in Schalkwijk en Haarlem-Oost. De vele brandstichtingen leidden tot onrust onder de bewoners. Door politiemensen is extra gesurveilleerd en veelvuldig gepost. Daarnaast is een uitgebreid onderzoek opgestart waarbij ook veel forensisch onderzoek is verricht. Het onderzoek resulteerde uiteindelijk in de aanhouding van een aantal verdachten die bekenden de branden voor de kick te hebben gesticht. De schade liep in de tonnen, gelukkig vielen er geen gewonden.

Overvallen

In het district Kennemerland Midden is het aantal overvallen fors lager dan in voorgaande jaren. In 2007 en in 2008 waren er 22 overvallen. In 2009 waren er 15 overvallen. Dat is opmerkelijk want in gehele regio Kennemerland bleef het aantal overvallen gelijk aan het jaar ervoor: namelijk 60. In Kennemerland werd ongeveer 40% van de overvallen opgelost. Wat opvalt aan de aangehouden daders is hun leeftijd en werkwijze: ze worden steeds jonger (tussen de 16 en 18 jaar) en maken steeds meer gebruik van excessief geweld. De politie tracht met gerichte controles en door samenwerking met partners en burgers het aantal overvallen terug te dringen. In het overzicht per gemeente is zichtbaar dat met name het aantal overvallen in Haarlem fors is afgenomen. In de andere gemeenten wordt slechts incidenteel een overval gepleegd.

Inbraken in woningen

Het aantal inbraken in woningen is het afgelopen jaar lager dan in 2007 maar duidelijk hoger dan in 2008. In 2008 werd 768 keer ingebroken, in 2009 steeg dit naar 860. In het overzicht per gemeente is zichtbaar dat de stijging met name in Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal zeer fors is. In Heemstede is een daling zichtbaar.

en bedrijven

Bij bedrijfsinbraken is sprake van een duidelijke daling van het aantal inbraken. Van 844 in 2008 naar 591 in 2009. In deze categorie vallen inbraken bij bedrijven, scholen en sportcomplexen. Bij bedrijven ging het aantal van 653 in 2007 naar 444 in 2009, bij scholen van 176 naar 90 en bij sportcomplexen van 152 naar 72. Deze daling is mogelijk mede het gevolg van de samenwerking tussen politie, gemeenten en ondernemers in het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding (RPC) Kennemerland. Hierin wordt samengewerkt aan de preventie en bestrijding van criminaliteit in het bedrijfsleven. Een voorbeeld van een samenwerkingsverband is de collectieve beveiliging in de Haarlemse Waarderpolder.

In het overzicht per gemeente is zichtbaar dat de dalende trend bijna overal zichtbaar is. Alleen in Zandvoort is het aantal iets gestegen.

Overlast jeugd

Door de politie is onderzocht hoeveel jeugdgroepen actief zijn in de regio. Hieruit blijkt dat er drie soorten groepen zijn: hinderlijke, overlast gevende en criminele. In Kennemerland worden regiobreed 30 jeugdgroepen onderscheiden. Zestien daarvan zijn hinderlijk, negen overlastgevend en vijf crimineel. In het district Kennemerland Midden zijn dat er respectievelijk vijf, drie en een.

In de praktijk blijkt dat rondhangende jongeren al snel als hinderlijk of overlastgevend worden ervaren. De politie probeert door extra surveillance en toezicht de overlast te beperken, jongeren aan te spreken op hun gedragén onderzoekt gepleegde vernielingen en andere misdrijven om daders hiervan te kunnen aanhouden en vervolgen. Verder brengt de politie nauwkeurig de activiteiten van de (criminele) jeugdgroepen in kaart en stemt daarop een specifieke aanpak af.

Verkeersslachtoffers

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in de regio Kennemerland was met 19 belangrijk lager dan de 28 slachtoffers van 2008. In het district Kennemerland Midden is het aantal slachtoffers redelijk stabiel. In 2007 waren er 7 slachtoffers, in 2008 9 en in 2009 waren het er 8. Het aantal verkeersdoden fluctueert iets maar is gemiddeld veel lager dan voorheen. Deze dalende trend loopt gelijk met de landelijke cijfers. In 1974 waren er in Nederland 3.300 verkeersdoden te betreuren, tegenover minder dan 700 verkeersdoden in 2009. De politie hoopt met gerichte controles op snelheid, alcohol en rood licht en het gebruik van gordel en helm, het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen. Jaarlijks wordt een analyse gemaakt van locaties waar ernstige verkeersongevallen plaatsvinden. Op die wegen waar in Kennemerland gewonden en doden vallen vanwege te hard rijden, houdt de politie extra snelheidcontroles. Dit gebeurt frequent met laserguncontroles en staandehoudingen: zo kan aan weggebruikers uitleg worden gegeven over het effect van hun rijgedrag.

Evenementen

De politie was in 2009 actief bij de begeleiding van een groot aantal grote en kleine evenementen. Van de races in Zandvoort tot Bevrijdingspop in Haarlem. Vrijwel alle evenementen zijn mede door het toezicht van de politie goed verlopen. Enkele incidenten zijn door de inzet van de politie binnen de perken gebleven. Met name in de zomermaanden vragen de evenementen een zeer grote personele inspanning.Het organiseren van een evenement brengt altijd risico's met zich mee op het gebied van openbare orde, brandveiligheid, verkeer en vervoer of volksgezondheid. Om te zorgen dat een evenement een feestelijke bijeenkomst blijft, is aandacht voor veiligheid noodzakelijk. Voor de politie betekent dit dat er ten aanzien van de inzet bij evenementen structureel met gemeenten wordt overlegd, maar dat er ook keuzes gemaakt moeten worden om ook in het zomerseizoen voldoende politiezorg in de wijken te kunnen realiseren.

Nieuw computersysteem

In 2009 kreeg politie Nederland een nieuw computersysteem. Het doel hiervan is om alle korpsen met een zelfde systeem te laten werken, wat de doelmatigheid ten goede zal komen. De invoering verloopt echter niet zonder slag of stoot. Daardoor is er regelmatig sprake van vertraging als het gaat om de verwerking van aangiften en zijn niet alle criminaliteitcijfers goed te vergelijken met die van voorgaande jaren.

De politieregio Kennemerland is geografisch verdeeld in drie districten: Haarlemmermeer (de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede), IJmond (de gemeenten Velsen, Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest) en Kennemerland Midden. Het district Kennemerland Midden omvat de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort.