Politie Kennemerland

Jaarcijfers 2009 district Haarlemmermeer

Kennemerland, 19-02-2010

Politiedistrict Haarlemmermeer in 2009

HAARLEM, 19 februari Eind januari presenteerde de politie Kennemerland de regionale resultaten over 2009. In aansluiting hierop presenteert districtschef Michiel Marchand van het District Haarlemmermeer (de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede&Spaarnwoude,) de resultaten van dit district.

Terugkijkend op 2009 is de vliegtuigcrash op 25 februari het meest in het oog springende incident geweest, waar de politie in Haarlemmermeer mee te maken heeft gehad. Districtschef Michiel Marchand was kort na de crash ter plaatse in het Operationeel Team op Schiphol, in de rol van Algemeen Commandant Politie en nauw betrokken bij de hulpverlening en de nasleep. Marchand: De hulpverlening was die dag prima, precies wat we voor ogen hadden toen we met de brandweer en de GGD de Veiligheidsregio Kennemerland gingen inrichten. Gezien het overlijden van negen inzittenden en de vele gewonden in het toestel van Turkish Airlines was het een zeer trieste gebeurtenis. Een groot deel van de medewerkers van het district Haarlemmermeer was betrokken bij de hulpverlening en afwikkeling. De samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en de diverse andere betrokken instanties was uitstekend.

Marchand is tevreden over de daling van het aantal bedrijfsinbraken in het district: Het aantal inbraken blijft in mijn ogen te hoog maar ik ben blij dat we de daling hebben weten te bewerkstelligen. We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt, samen met de gemeente, ondernemers en particuliere beveiliging, en het is goed om te zien dat het vruchten afwerpt. Ik ben minder tevreden over het aantal inbraken in woningen. We zien een forse stijging in met name Hoofddorp. We laten bij bijna elke inbraak forensisch onderzoek doen maar daarmee hebben we niet direct de daders te pakken. We surveilleren intensief in inbraakgevoelige buurten en vragen de bewoners hun huizen goed af te sluiten en samen met ons extra alert te zijn op verdachte figuren. De meeste inbrekers worden opgepakt na een melding van alerte bewoners! We kunnen dit niet alleen en hebben de hulp van burgers hard nodig.

Ook maak ik me zorgen over het grote aantal overvallen op winkels, met name in Hoofddorp. We hebben het afgelopen jaar o.a. na een groot onderzoek met de aanhouding van twee Hoofddorpse jongens negen zaken kunnen oplossen. Maar we gaan dit jaar samen met ondernemers en andere betrokkenen proberen het aantal overvallen flink terug te dringen. We doen in dit geval ook een beroep op de burgers om ons te waarschuwen als ze verdachte zaken waarnemen.

Verder kijk ik tevreden terug op alle activiteiten die we hebben ontplooid in het kader van het busproject. We hebben veel bewoners van ons district een inkijkje kunnen geven in onze organisatie, jongeren een korte stage laten lopen bij afdelingen van ons korps en bewoners kunnen uitleggen wat we als politie voor hen kunnen doen.

Dodelijk slachtoffer geweld

In Haarlemmermeer was is 2009 één dode te betreuren door geweld. In juli werd in Hoofddorp een Pool doodgestoken door een landgenoot. De verdachte is aangehouden en inmiddels veroordeeld.

Overvallen

In het district Haarlemmermeer is het aantal overvallen hoger dan in voorgaande jaren. In 2008 waren er 20 overvallen, in 2009 steeg dat aantal naar 32 overvallen. Uit politie-onderzoek kwam naar voren dat veel van de daders gezocht moeten worden in Amsterdam.

Ook in 2009 was er weer sprake van een flink aantal gewapende overvallen. Waren het in 2008 veel bedrijven in het noorden, in 2009 werden de overvallen in meerderheid gepleegd op bedrijven en in de nabijheid van het centrum van Hoofddorp .Een opvallende verschuiving was ook dat in tegenstelling tot eerdere jaren er meer overvallen waren op particuliere woningen. Dit is een trend die ook zichtbaar is in andere grote steden. Vastgesteld werd dat enkele overvallen een valse aangifte betroffen danwel met medeweten van het slachtofferwerden gepleegd. In deze zaken heeft de politie 5 personen kunnen aanhouden waarbij tevens een gijzeling werd opgelost.

Met betrekking tot een golf van overvallen in het centrum van Hoofddorp kon een rechercheteam 9 zaken oplossen. 2 daders van 16 en 18 jaar werden voor deze overvallenreeks aangehouden.

De politie tracht met gerichte controles en door samenwerking met partners en burgers alsmede een permanent rechercherend overvallenteam deze vorm van criminaliteit terug te dringen.

Inbraken in woningen

Het aantal inbraken in woningen is het afgelopen jaar fors gestegen, net als overigens het aantal nieuwbouwwoningen in de Haarlemmermeer. In 2008 werd 547 keer ingebroken, in 2009 steeg dit naar 663. Het aantal steeg met name in Hoofddorp (van 263 naar 377) en Badhoevedorp (van 65 naar 155) In Nieuw Vennep bleef het aantal stabiel (van 85 naar 83). Ook in andere plaatsen in Haarlemmermeer waren geen duidelijke veranderingen. In Haarlemmerliede C.A. steeg het aantal van 28 naar 44.

en bedrijven

Bij bedrijfsinbraken is sprake van een duidelijke daling van het aantal inbraken. Van 625 in 2008 naar 485 in 2009. In deze categorie vallen inbraken bij bedrijven, scholen en sportcomplexen. De daling was duidelijk zichtbaar in Hoofddorp (van 256 naar 227), Nieuw Vennep (van 107 naar 68)en Zwanenburg (van 65 naar 35). Ook in de gemeente Haarlemmerliede C.A. daalde het aantal inbraken. Hier ging het aantal van 27 naar 17. De daling is mogelijk mede het gevolg van de samenwerking tussen politie, gemeenten en ondernemers in het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding (RPC) Kennemerland. Hierin wordt samengewerkt aan de preventie en bestrijding van criminaliteit in het bedrijfsleven. Een voorbeeld hiervan is de collectieve beveiliging op verschillende bedrijfsterreinen in de Haarlemmermeer en de tot standkoming van diverse Keurmerken Veilig Ondernemen .

Overlast jeugd

De politie heeft onderzocht hoeveel jeugdgroepen actief zijn. Hieruit blijkt dat er drie soorten groepen zijn: hinderlijke, overlast gevende en criminele. In het district Haarlemmermeer zijn dat er respectievelijk zes, drie en twee. In Haarlemmerliede zijn geen jeugdgroepen actief.

In Hoofddorp is er overlast door jeugdige horecabezoekers die op weg naar huis vernielingen plegen, zoals aan bushaltehokjes, en overlast veroorzaken. De politie houdt daarom extra toezicht op de zogenaamde risicoroutes van de uitgaansgelegenheden tot aan de woningen.

In Bornholm klagen bewoners over vandalisme door jongeren uit de wijk. De politie probeert in samenwerking met de gemeente het vandalisme tegen te gaan maar vraagt bewoners ook zelf toezicht te houden en tijdig te melden als er iets gebeurt. Verder wordt wijkbewoners gevraagd hun eigen kinderen te wijzen op de problematiek.

In de praktijk blijkt dat rondhangende jongeren al snel als hinderlijk of overlastgevend worden ervaren. De politie probeert door extra surveillance en toezicht de overlast te beperken, jongeren aan te spreken op hun gedrag,én onderzoekt gepleegde vernielingen en andere misdrijven om daders hiervan te kunnen aanhouden en te laten vervolgen. Verder brengt de politie nauwkeurig de activiteiten van de jeugdgroepen in kaart en stemt daarop een specifieke aanpak af.

In een aantal wijken zoals b.v. Graan voor Visch zijn met de partners waaronder de woningbouwcorporatie initiatieven ontplooid om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten.

Verkeersslachtoffers

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in de regio Kennemerland was met 19 belangrijk lager dan de 28 slachtoffers van 2008. In het district Haarlemmermeer is het aantal slachtoffers redelijk stabiel. In 2008 waren er 8 slachtoffers, in 2009 waren het er 9. Opvallend was dat drie van de slachtoffers binnen een week te betreuren waren op de Weg om de Noord in Hoofddorp. In Haarlemmerliede waren geen dodelijke slachtoffers in 2009. Het aantal verkeersdoden fluctueert iets maar is gemiddeld veel lager dan voorheen. Deze dalende trend loopt gelijk met de landelijke cijfers. In 1974 waren er in Nederland 3.300 verkeersdoden te betreuren, tegenover minder dan 700 verkeersdoden in 2009. De politie hoopt met gerichte controles op snelheid, alcohol en rood licht en het gebruik van gordel en helm, het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen. Jaarlijks wordt een analyse gemaakt van locaties waar ernstige verkeersongevallen plaatsvinden. Op die wegen waar in Kennemerland gewonden en doden vallen vanwege te hard rijden, houdt de politie extra snelheidscontroles. Dit gebeurt frequent met radar- en laserguncontroles en staandehoudingen: zo kan aan weggebruikers uitleg worden gegeven over het effect van hun rijgedrag.

Geweld

Het geweld in het district nam iets af ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal gevallen van mishandeling nam af van 412 in 2008 naar 393 in 2009. Ook het aantal bedreigingen nam af. Van 175 in 2008 naar 169 in 2009. Het aantal straatroven steeg behoorlijk: van 15 naar 32. De politie hield recent nog een jeugdige dader aan die een viertal van deze zaken bekende. In Haarlemmerliede was het aantal geweldszaken redelijk klein. Het aantal mishandelingen en bedreigingen steeg van 18 naar 19, het aantal straatroven bleef beperkt tot 1.

In het overzicht per plaats is zichtbaar dat in Hoofddorp het aantal mishandelingen daalde van 255 naar 241. Het aantal bedreigingen bleef met 102 precies gelijk. Opvallend was de forse verhoging van het aantal straatroven: van 7 naar 23. Daarmee neemt Hoofddorp vrijwel de totale stijging in de gemeente voor haar rekening. In Nieuw Vennep daalde het aantal mishandelingen 75 naar 65. Het aantal bedreigingen bleef met een stijging van 64 naar 65 vrijwel gelijk. Het aantal straatroven bleef 5.

Door het intensieve toezicht op het uitgaanspubliek in de weekeinden en de consequente aanpak van huiselijk geweld en prioritering van de opsporingsonderzoeken bij geweldsdelicten hoopt de politie het geweld nog verder terug te dringen.

Evenementen

De politie was in 2009 actief bij de begeleiding van een groot aantal grote en kleine evenementen. Van de kermis in Nieuw Vennep tot Mysteryland in Hoofddorp. Vrijwel alle evenementen zijn mede door het toezicht van de politie goed verlopen. Enkele incidenten zijn door de inzet van de politie binnen de perken gebleven. Met name in de zomermaanden vragen de evenementen een zeer grote personele inspanning.Het organiseren van een evenement brengt altijd risico's met zich mee op het gebied van openbare orde, brandveiligheid, verkeer en vervoer of volksgezondheid. Om te zorgen dat een evenement een feestelijke bijeenkomst blijft, is aandacht voor veiligheid noodzakelijk. Voor de politie betekent dit dat er ten aanzien van de inzet bij evenementen structureel met gemeenten en organiserende partners wordt overlegd, maar dat er ook keuzes gemaakt moeten worden om ook in het zomerseizoen voldoende politiezorg in de wijken te kunnen realiseren.

Nieuw computersysteem

In 2009 kreeg politie Nederland een nieuw computersysteem. Het doel hiervan is om alle korpsen met een zelfde systeem te laten werken, wat de doelmatigheid ten goede zal komen. De invoering verloopt echter niet zonder slag of stoot. Daardoor is er regelmatig sprake van vertraging als het gaat om de verwerking van aangiften en zijn niet alle criminaliteitcijfers goed te vergelijken met die van voorgaande jaren.

De politieregio Kennemerland is geografisch verdeeld in drie districten: Haarlemmermeer (de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede), IJmond (de gemeenten Velsen, Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest) en Kennemerland Midden. Het district Kennemerland Midden omvat de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal (inclusief Bennebroek) en Zandvoort.