Groen!

Kernwapenvrije Lente: Na ministers van Staat kan Belgische regering kleur bekennen

door Geert Lambert (Federaal parlement: Senaat) op 19 februari 2010 in "Ethische vragen", "Internationaal"

Groen! is bijzonder blij met het opiniestuk van Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Louis Michel en Guy Verhofstadt vandaag in De Standaard waarin zij pleiten voor een kernwapenvrije wereld. Terecht nemen deze vier belangrijke politici afstand van een beleid dat zij zelf vroeger nog hebben verdedigd of gedoogd. Er zijn geen goede redenen om nog kernwapens te hebben. Die redenen zijn er trouwens nooit geweest. De moedige bekentenis doet de hoofden draaien naar de Belgische regering. Durven ook zij kleur te bekennen?

Sinds hun ontstaan hebben alle groene partijen zich wereldwijd ingezet voor een wereld zonder kernwapens. De argumentatie daarvoor is niet veranderd. In de tijd van de Koude Oorlog, toen de wereld in de greep was van een verstikkend machtsevenwicht tussen twee grote blokken, zorgden - volgens de klassieke militaire doctrine - de kernwapens voor een paradoxale `veiligheid van wederzijdse angst'. Die zogenaamde veiligheid was een illusie.

Er was wel degelijk een ernstig risico op een nucleaire ramp. Oneindig veel mensen en middelen werden ingezet voor een militair apparaat en gingen zo verloren voor echte ontwikkeling. Ook andere landen dan de toenmalige grootmachten wilden lid worden van de club van kernwapenlanden. De Groenen werd nogal gemakkelijk verweten dat ze `naïeve idealisten' waren, maar wat blijkt nu, niets is minder waar. De gevaarlijke wereld van vandaag, waarin meer landen kernwapens hebben en niet uitsluiten die te gebruiken, is ontstaan uit de wereld van gisteren.

Groen!-senator Geert Lambert, die voor de politiek koos toen Martens na de grote rakettenbetogingen toch kernwapens liet plaatsen, reageert verheugd: `Steeds meer verantwoordelijke politici beseffen dat je de verspreiding van kernwapens enkel kunt tegengaan als de grote nucleaire machten zelf ook echte stappen zetten in de afbouw van hun kernarsenaal. Als overheden vanuit die redenering vele jaren eerder waren begonnen met een echte kernontwapening, dan zouden we nu in een veiliger wereld leven.'

Het opiniestuk komt op een perfect moment. In verschillende Europese landen groeit de steun om nu geloofwaardige stappen te zetten. Het oude motto van de vredesbeweging `eenzijdige stappen voor tweezijdige ontwapening' wordt nu eindelijk overgenomen als een noodzakelijke strategie om een ontwapeningsdynamiek op gang te trekken. De ondertekenaars verwijzen terecht naar de houding van president Obama en de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag.

De kernwapens moeten uit de wereld, te beginnen uit België, en uit de rest van Europa. Het is nu aan de Belgische regering om ondubbelzinnig kleur te bekennen. Een vrijblijvend antwoord waarin men nog maar eens `de discussie in de schoot van de NAVO' zal voeren volstaat niet. In het regeerakkoord staat een vage omschrijving: "Meer dan ooit moet er preventief gewerkt worden. Daarom bepleit de regering de revitalisering en het respecteren van het Nonproliferatieverdrag; zij zal ijveren voor internationale initiatieven inzake een verdere ontwapening en voor een verbod op wapensystemen met willekeurig bereik en/of die disproportioneel veel burgerslachtoffers maken."

Groen! verwacht van de Belgische regering nu onmiddellijk een ondubbelzinnig engagement om werk te maken van echte kernontwapening. Laten we, al die jaren na de Koude Oorlog, eindelijk de nucleaire winter definitief achter ons laten, en beginnen aan een kernwapenvrije lente.

Contact: Geert Lambert -
Deel Deel
Geert Lambert