GroenLinks Lochem


GroenLinks gaat de bezuinigingen te lijf

Donderdag 18 februari 2010, 23:44u - Arda van den Brink GroenLinks gaat de bezuinigingen te lijf

De komende jaren zal de gemeente Lochem geconfronteerd worden met forse bezuinigingen. GroenLinks heeft een plan bedacht waardoor die bezuinigingen zonder pijn voor de samenleving gerealiseerd kunnen worden. Kern van het plan is, dat mensen, die nu gebruik maken van een uitkering aan een baan worden geholpen. Dat leidt voor de gemeente tot een forse bezuiniging. De banen worden gevonden door bij gemeentelijke aanbestedingen te eisen, dat een deel van het werk door deze mensen zal worden verricht. Ook zal de gemeente, samen met bedrijfsleven, nieuwe banen creëren gebruik makend van financieringsmogelijkheden bijvoorbeeld voor milieumaatregelen. Er zal veel energie worden gestoken in de begeleiding van de nieuwe werknemers.

Tijdens een door GroenLinks georganiseerde debatavond op donderdag 18 februari jl. in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen betoogde GroenLinks wethouder Thijs de la Court, dat de bezuinigingen, die er aan komen, met een frisse blijk tegemoet moeten worden getreden. Niet bij de pakken neerzitten en zoeken naar waar er geschrapt kan worden. Wel zoeken naar mogelijkheden waar met de beschikbare middelen betere resultaten geboekt kunnen worden. Waar liggen kansen? Volgens de wethouder liggen die kansen er door allerlei regelingen en subsidiemogelijkheden op het terrein van arbeidsparticipatie en milieu op een slimme manier te combineren. De bezuiniging wordt gerealiseerd doordat het aantal mensen met een uitkering daalt. Voor de gemeente betekent dat een enorme besparing.

Uitgangspunt voor GroenLinks is, dat veel van de mensen met een uitkering graag willen werken. Deze mensen moeten echter geholpen worden om aan de slag te komen. Enerzijds moeten er werk gevonden worden, anderzijds moeten deze mensen vaak leren om (weer) deel te nemen aan het arbeidsproces. Op dit moment is er een aantal organisaties en bedrijven in Lochem waar mensen met een uitkering kunnen werken. Gek genoeg zijn er meer plaatsen beschikbaar dan dat er dan er mensen met een uitkering gevonden kunnen worden. Volgens Thijs de la Court kan dat opgelost worden door de verschillende organisaties waar mensen met een uitkering kunnen werken en intensief worden begeleid te bundelen in een zogenaamd participatiebedrijf. Door veel energie te steken in het leren werken en door dit goed te organiseren komen er veel meer mensen beschikbaar.

Vervolgens ziet Thijs de la Court een belangrijke regierol weggelegd voor de gemeente in het creëren van banen voor mensen, die uit de uitkering willen raken. De gemeente kan bij grote gemeentelijke uitbestedingen van werk eisen dat een zeker percentage van het werk wordt verricht door mensen met een uitkering. Dit is goed mogelijk bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden in de openbare ruimte, grotere bouwprojecten, onderhoud van gemeentelijke gebouwen, inhuur uitzendkrachten of schoonmaakwerkzaamheden. De gemeente in haar regierol kan dan zorgen, dat de ondernemers mensen aangeboden krijgen, die de competenties hebben om de werkzaamheden te verrichten. Voor de begeleiding wordt het participatiebedrijf ingeschakeld.

Maar de ambitie van Thijs de la Court reikt verder. Hij wil ook samen met het bedrijfsleven nieuwe banen creëren. Door optimaal gebruik te maken van financieringsmogelijkheden bijvoorbeeld op het terrein van milieu kan de gemeente bewerkstelligen, dat het bedrijfsleven nieuwe werkzaamheden aanpakt. Concreet wordt er nu gewerkt aan een uitgebreid programma voor het installeren van zonnecellen op de daken in Lochem.

GroenLinks denkt met dit plan een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame gemeente. Duurzaam in de zin van verbetering van het milieu én duurzaam in de zin van toename van mensen met betaald werk. Op deze manier wordt er invulling gegeven aan het GroenLinks motto Groen Werkt, waarbij groen niet alleen betrekking heeft op het milieu maar evenzeer op de samenleving. Met het plan kunnen 120 mensen uit de uitkering worden geholpen. Dat levert de gemeente jaarlijks 1,6 miljoen Euro besparing op.

Tijdens de debatavond, die door verschillende andere politieke partijen, betrokken organisaties en bedrijven werd bijgewoond, werd het plan stevig bediscussieerd. Er zitten nog allerlei haken en ogen aan. Een mooie kluif, waar Thijs de la Court in een volgende collegeperiode als wethouder graag mee aan de slag gaat. Zijn grondhouding om met een positieve en ondernemende instelling de toekomst tegemoet te gaan werd breed gedragen. GroenLinks heeft zin in de toekomst.

Hieronder kunt u het uitgewerkte plan downloaden. Downloads

* GroenWerkt - Het banenplan voor de gemeente Lochem.pdf GroenWerkt
- Het banenplan voor de gemeente Lochem.pdf (382.42 KB)

Zie het origineel