GroenLinks Breda

Breda bouwt duurzame energiebron

Woensdag 17 februari 2010, 22:37u - Wilbert Willems

* energie

* klimaat

Breda bouwt duurzame energiebron

Elektriciteit en warmte zijn het water en brood van een modern huishouden. We kunnen niet zonder. Maar de bron van deze levensbehoefte moet wel duurzaam worden. Gelukkig is de omslag naar nieuwe energiebronnen geen `moetje': duurzame energiewinning heeft alleen maar voordelen. De lucht wordt schoon en de energie wordt zelfs goedkoper.

Daarom moeten we snel die stap naar de toekomst zetten. Zo'n omslag lukt natuurlijk niet in één dag, maar als alle steden creatieve oplossingen verzinnen, soms zelfs per wijk, gaat Nederland met grote sprongen vooruit.

Bouwen aan de toekomst
Breda heeft afgesproken om een klimaatneutrale stad te worden. Om dat te bereiken pakt de stad iedere wijk aan. Toen een paar jaar geleden plannen werden gemaakt voor een nieuw stadsdeel (bij Teteringen) en herontwikkeling van bestaande wijken (Breda-Noord) werden er hoge eisen gesteld aan de energievoorziening. Vervolgens zijn er plannen gemaakt in overleg met Essent, de woningcorporaties en de provincie.

Snoeiafval
Als bron van duurzame energie voor deze wijken heeft Breda voor snoeiafval gekozen. Uit parken, wegbermen en particuliere tuinen wordt jaarlijks - enigszins afhankelijk van bodem en weer - zo'n vijftienduizend ton snoeiafval weggehaald. Voor dit afval wordt speciaal een kleine energiecentrale gebouwd, die ongeveer zo groot is als een kleine doorzonwoning en die helemaal klimaatneutraal draait. Dankzij de korte afstand tussen de centrale en de woningen wordt er nauwelijks energie verloren bij het transport; dat is wel zo efficiënt.

Harde resultaten
Over een twee jaar krijgen zo'n 6000 woningen hun duurzaam opgewekte elektriciteit en warmte van hun eigen, lokale centrale. De energierekening van al deze mensen wordt lager - de energie zal zo'n 10 procent goedkoper zijn en hun huizen krijgen het hoogste energielabel. Maar niet alleen de bewoners profiteren van de nieuwe centrale. Er ontstaat ook werk: het snoeiafval moet worden opgehaald, verzameld en bewerkt tot biomassa en dat levert nieuwe banen op.

Bovendien is de centrale een impuls voor de hele gemeente. Breda beheert nu zelf de winning van warmte en elektriciteit. Met het rendement dat na tien jaar wordt verwacht kan de stad nieuwe projecten financieren. Op meerdere manieren brengt de kleine energiecentrale Breda dus dichter bij de stad van de toekomst: de CO2-neutrale stad.