Ingezonden persbericht
Wereld in Oorlog - PERSBERICHT
BLAD WERELD IN OORLOG ONTHULT:
Tomas Ross: gedrag Bernhard in 1939 'vorm van verraad'
HILVERSUM, 17 februari 2010 -
De schrijver Tomas Ross trekt uit nieuw materiaal de conclusie van 'een vorm van landverraad' door prins Bernhard in 1939, aan de vooravond van WO2. Dat doet hij in het blad Wereld in Oorlog, wijzend op prins Bernhards contacten met een geheime Haagse regeringscommissie en daarna met de hoge SS-er Heydrich in Berlijn. Wereld in Oorlog meldt verder in het nieuwe nummer dat één van de Duitse deelnemers aan de Berlijnse Olympische Spelen door de nazi's onthoofd werd.
Ross schreef de zeer succesvolle VPRO-serie 'Schavuit van oranje' over het leven van prins Bernhard, met bijna 2 miljoen kijkers.
De schrijver wijst op prins Bernhards veelvuldige contacten met een geheime commissie uit 1939 van de pro-Duitse regering van jonkheer De Geer - die door koningin Wilhelmina vlak na haar aankomst in Londen werd afgezet wegens gebrek aan strijdlust.
Deze commissie overlegde over de mogelijkheid om ongehinderde doortocht te verlenen aan een Duitse aanval op België of Frankrijk - een aanval die ook destijds algemeen als onvermijdelijk werd gezien en overigens al een vast onderdeel van Hitlers plannen uitmaakte.
Prins Bernhard is volgens Ross de mysterieuze gast van de commissie, die in een brief van spionageleider en SS-generaal Reinhard Heydrich wordt genoemd.
Ross stelt dat hij in zijn tv-serie over het leven van prins Bernhard geen ruimte meer had om ook dit punt nog te behandelen, en daarom publiceert hij het in Wereld in Oorlog, waarvan hij vaste columnist is.
Hotel Weimar
Daarnaast bleek prins Bernhard volgens Ross een regelmatige bezoeker van Hotel Weimar in Rotterdam, geliefd bij NSB-ers.
Daar had de prins onder meer contact met de Duitse topspion in Nederland, Hans Jürgen Sperling, tevens hoofd van het Duits verkeersbureau in Den Haag. In die jaren was die stad een groot spionagenest.
Ook andere auteurs hebben prins Bernhard al op aanverwante gronden van landverraad beschuldigd, zoals Ton Biesemaat in zijn boek 'Bernhardgate, of hoe de Prins der Nederlanden zijn verleden schoonpoetste'.
Olympische Spelen
In een artikel over de Olympische Spelen van 1936 in Hitlers nazi-Berlijn, beschrijft Wereld in Oorlog dat het waarschijnlijk de enige spelen waren waarvan een deelnemer onthoofd werd, de Duitse worstelaar Werner Seelenbinder. Kampioen of niet, zijn communistische activiteiten kostten hem in 1944 zijn kop.
Op die spelen behaalde Nederlander Tinus Osendarp brons op de 100 en 200 sprint; in Duitse publicaties heette hij 'de snelste blanke', omdat de Amerikaanse negers Jesse Owens, Ralph Metcalfe en Matthew Robinson goud en zilver wonnen.
Mei 1940: leger vocht goed
Ook hoofdredacteur Arthur Graaff van Wereld in Oorlog doet onthullingen. In een nieuw boek bestrijdt hij dat het Nederlandse leger niets presteerde bij de Duitse aanval in mei 1940 - er werden bijvoorbeeld ruim 500 Duitse vliegtuigen uitgeschakeld. Daarover doet hij in het komende nummer van het blad een voorpublicatie.
Dat nummer herdenkt ook de 'laatste' bevrijdingsviering, dit jaar de 65ste, omdat er waarschijnlijk voor het laatst vele veteranen nog aan mee kunnen of willen doen.
Ingezonden persbericht