Dienstenbond CNV

Nieuws

17 februari 2010

CNV Dienstenbond heeft dubbel gevoel bij aanpak bonuscultuur ING

Positief over aanpak bonussen; uitruil door ophoging vaste salaris onnodig

CNV Dienstenbond is positief over de aanpak van de bonussen voor de Top 200 van ING. Tegelijkertijd betreurt CNV de gedeeltelijke compensatie die ING regelt in de vorm van een verhoging van het vaste salaris. Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Vooral de argumentatie die men daarbij hanteert stoort mij. Men zegt anders te veel uit de pas te lopen met wat in de markt voor beloningen en salaris geldt. Het is nu juist precies deze argumentatie die er voor heeft gezegd dat het met de beloningen en bonussen in de afgelopen jaren uit de hand is gelopen!"

Lagere bonussen.
Voor 2008 keerde ING voor de Top 200 geen enkele bonus uit. Voor 2009 zal dat in beperkte mate gebeuren. Voor 2010 is besloten de maximale bonus van 2,5 keer het jaarsalaris te verlagen naar maximaal 1 jaarsalaris, waarvan de helft uitgekeerd in aandelen en de helft in loon. Omdat door deze maatregel de `total cash' van de Top 200 met 35% tot 70% terugloopt gaat ING het vaste salaris verhogen met om en nabij 13%. Wat CNV Dienstenbond betreft is dat onwenselijk en onnodig. Wiersinga: "Het is voor iedereen klip en klaar dat de banken door hun rol bij het ontstaan van de crisis een bijzondere positie hebben. In mijn ogen past het dan niet het vaste salaris te verhogen als tegemoetkoming voor de maatschappelijk gewenste en hoogst noodzakelijke aanpassing van de bonussen. Ook mijn leden bij ING ervaren de maatregelen als halfslachtig. Het vertrouwen van de werknemers in de leiding komt verder onder druk te staan."

Vergelijking met internationale markt.
Ten tijde van bestuursvoorzitter Rinnooy Kan, nu al weer zo'n tien jaar geleden, werd de trend voor forse ophoging van salaris en bonussen gezet. In één keer gingen de salarissen met zo'n 40 tot 50% omhoog voor de top van ING. Ook toen heette het dat de internationale markt dit van ING vroeg. CNV Dienstenbond in de persoon van Wiersinga maakte het mee en was fel tegen. "Ook toen was de vrees er dat dit op den duur uit de hand zou lopen en dat de financiële wereld door snel gewin de lange termijn uit het oog zou verliezen. Het moet dus afgelopen zijn met het verwijzen naar de internationale markt. Het gaat nu om eigen verantwoordelijkheid en de zaak aanpakken. Het zou ING goed staan als alsnog wordt afgezien van de verhoging van het vaste salaris van de top 200."