Rechtbank Maastricht


Verkeerscontrole Waakzaam Twee-project onrechtmatig

In het najaar van 2009 is de politie van de Regio Limburg-Zuid gestart met een grootscheeps controle-project ter bestrijding van de drugscriminaliteit, genaamd "Waakzaam-Twee". Hierbij hebben op een aantal data op verscheidene plaatsen in Zuid-Limburg controles van voertuigen plaatsgevonden. Bij deze controles is voor de selectie van de te controleren voertuigen gebruik gemaakt van Automatic Number Plate Recognition (ANPR), ofwel automatische nummerplaatherkenning. Met behulp van dit systeem worden kentekens van passerende auto's gescand. Om te bepalen welke auto's vervolgens wel en welke niet aan een controle worden onderworpen, wordt nagegaan of het gescande kenteken is opgenomen in een databank. In deze databank bevinden zich enkel nummerplaten van auto's waarvan de politie weet of vermoed dat deze betrokken waren bij bepaalde strafbare feiten, niet zijnde feiten op grond van de wegenverkeerswet. In de praktijk gaat het om drugsfeiten.

Indien het gescande kenteken voorkomt in deze databank is er sprake van een zogenaamde "hit" en wordt het betreffende voertuig uitvoerig gecontroleerd op grond van de Wegenverkeerswet.

De rechtbank is van oordeel dat de politie bij het aldus uitvoeren van verkeerscontroles misbruik heeft gemaakt van haar bevoegdheid. Verkeerscontroles dienen verband te houden met de naleving van de bij of krachtens de Wegenverkeerswet gegeven voorschriften. Voorts dient de opsporingsambtenaar die de vordering doet de uitdrukkelijke bedoeling te hebben een dergelijke controle te verrichten. Daarvan is hier geen sprake.

De redenen waarom het betreffende kenteken in het databestand is opgenomen blijkt steeds te maken te hebben met (het vermoeden van) eerdere betrokkenheid bij drugsproblematiek. Daaruit kan alleen maar de conclusie worden getrokken dat het doel van de controle is het onderscheppen van auto's en/of personen die op welke manier dan ook iets te maken hebben met verdovende middelen. Aangezien alleen die auto's worden gecontroleerd die een hit opleveren met dit databestand, betekent dit dat de controle ook daadwerkelijk enkel en alleen plaatsvindt ten aanzien van die auto's en/of personen die op enigerlei wijze in verband te brengen zijn met verdovende middelen. Dit betekent dat hier geen sprake is van een controle op grond van de Wegenverkeerswet en dat ten onrechte gebruik is gemaakt is van de bevoegdheden die de Wegenverkeerswet biedt. Er is daarom sprake van "détournement de pouvoir", ofwel misbruik van bevoegdheden. Het bewijs dat op grond van de controles is vergaard is daarom onrechtmatig verkregen en kan niet als bewijsmiddel dienen.

LJ Nummer

BL4080

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 17 februari 2010