Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 18 februari 2010

RND: Afvalstoffenheffing moet omlaag
Burgers betalen nu dubbel voor afval

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil dat gemeenten de Verpakkingenbelasting teruggeven aan de burgers. Sinds vorig jaar halen gemeenten jaarlijks 115 miljoen op uit het Afvalfonds. Dit wordt betaald uit de Verpakkingenbelasting die in de prijzen van alle producten is doorberekend. De RND vindt het onacceptabel dat burgers deze extra inkomsten niet terugzien in een lagere afvalstoffenheffing.

De RND presenteert vandaag zijn Jaarverslag 2009 en heeft in een brief aan alle gemeenten van Nederland opgeroepen om de afvalstoffenheffing te verlagen. "Op 3 maart 2010 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en de lokale lasten zijn vaak een onderwerp bij de collegeonderhandelingen", aldus Pieter Walraven van de RND. De winkelbedrijven moeten de Verpakkingenbelasting doorberekenen, terwijl de gemeenten de extra inkomsten niet aan de burgers teruggeven.

Met de Verpakkingenbelasting haalt de overheid jaarlijks 365 miljoen aan belastinginkomsten op. 115 miljoen wordt direct gestort in het Afvalfonds voor de gemeenten. De rest gaat naar de schatkist. Volgens de RND kost de Verpakkingenbelasting echter veel meer door allerlei administratieve verplichtingen. Bedrijven moeten precies opgeven hoeveel verpakkingen op de markt worden gebracht. De RND pleitte eerder voor het afschaffen van de Verpakkingenbelasting omdat het meer kost dan het oplevert. Het leeuwendeel van de inkomsten uit het Afvalfonds is een soort extra inkomst voor de gemeenten. In de meeste gemeenten betaalt de burger daardoor dubbel voor de inzameling van afval.

De RND pleit in zijn jaarverslag ook voor een stop op nieuwe lokale heffingen. Veel gemeenten hebben het afgelopen jaar een reclamebelasting ingevoerd. Deze nieuwe belasting komt voor ondernemers op een zeer ongunstig moment en leidt uiteindelijk tot hogere prijzen in de winkels.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht