Stateloze Rohingya's slachtoffer geweld overheid Bangladesh
18/02/2010 04:30
Artsen Zonder Grenzen
DIT PERSBERICHT+ HET BIJBEHORENDE BRIEFINGDOCUMENT + DE FOTO ZIJN ONDER STRIKT EMBARGO TOT 18 JAN 2010, 04.30 UUR!
Amsterdam/Bangkok, 18 februari 2010 - Geweld van lokale autoriteiten en de bevolking in Bangladesh heeft duizenden stateloze Rohingya-vluchtelingen op de vlucht gejaagd. In het district Cox's Bazaar hebben al meer dan 6.000 mensen hun toevlucht gezocht in het geïmproviseerde Kutupalong kamp. Artsen zonder Grenzen behandelt er slachtoffers van afranselingen, steekwonden en verkrachtingen.
Tijdens de campagne hebben de grenstroepen van Bangladesh geprobeerd een groep Rohingya's over de grens met Myanmar (Birma) te zetten. Ook de gewonden van die groep behandelt Artsen zonder Grenzen in het kamp. De gezondheid van de mensen in Kutupalong kamp komt in gevaar, nu zoveel mensen toestromen.
Artsen zonder Grenzen roept op tot een onmiddellijk einde aan het geweld en doet een beroep op de regering van Bangladesh en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de veiligheid van de Rohingya-asielzoekers te garanderen.
'Meer dan 6.000 mensen zijn sinds oktober in het geïmproviseerde Kutupalong kamp aangekomen. Alleen al in januari waren het er 2.000. De mensen zitten nu opeengepakt in een onhygiënisch stuk land zonder voorzieningen', zegt landencoördinator Paul Critchley van Artsen zonder Grenzen in Bangladesh. 'Ze mogen niet werken om in hun levensonderhoud te voorzien, maar komen ook niet in aanmerking voor voedselhulp. Nu het kamp groeit en voedsel en water steeds schaarser worden, nemen onze zorgen over deze dieper wordende crisis toe.'
In de afgelopen decennia hebben al tienduizenden Rohingya's, een etnische en religieuze minderheid uit Myanmar, hun toevlucht gezocht in Bangladesh. Zo'n 28.000 van hen hebben een vluchtelingenstatus en wonen in officiële kampen onder toezicht van de UNHCR. Zij vormen een schril contrast met de 200.000 Rohingya's die zonder erkenning en zonder veel hulp moeten zien te overleven. De stateloze Rohingya's zijn zeer kwetsbaar in een dichtbevolkt land waar een enorme concurrentie is rond werk, woonruimte en eerste levensbehoeften.
'Het is cruciaal dat de regering van Bangladesh het geweld onmiddellijk stopt en de mensen de bescherming biedt waar ze recht op hebben', zegt Critchley. 'De UNHCR mag haar rol als internationale beschermingsinstantie voor degenen die niet meer door een overheid worden beschermd, niet laten ondermijnen door haar overeenkomsten met de regering.'
De bootvluchtelingencrisis van 2009, toen Rohingya's over zee naar Thailand vluchtten, maakte al duidelijk dat regionale oplossingen nodig zijn voor de situatie van de Rohingya's. De internationale gemeenschap moet de regering van Bangladesh en de UNHCR steunen bij het nemen van maatregelen om het welzijn en de waardigheid van de niet-geregistreerde Rohingya's in Bangladesh te garanderen.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.artsenzondergrenzen.nl