Gemeente Bronckhorst
---

Gemeente Bronckhorst opent meest duurzame gemeentehuis van Nederland op 18 februari a.s.

20 februari open dag voor inwoners en andere belangstellenden

Op 18 februari a.s. om 14.30 uur is het zover, dan opent de gemeente Bronckhorst haar nieuwe gemeentehuis officieel. Dit gebeurt tijdens een bijzondere happening in de centrale hal en raadzaal van het gemeentehuis aan de Elderinkweg 2 in Hengelo (Gld). Naast verschillende sprekers, is er een groots audiovisueel openingsspektakel verzorgt door kunstenaar Jaap Drupsteen. De bijeenkomst is voor genodigden.

Open dag Op zaterdag 20 februari van 9.00 tot 16.00 organiseren we een open dag voor inwoners en andere belangstellenden. Tijdens deze dag kunnen zij het hele gebouw bekijken en en passant genieten van verschillende muziekuitvoeringen van Bronckhorster bands en verenigingen. Voor de kids is er een speciale ruimte. Natuurlijk staat voor iedereen een hapje en drankje klaar.

Opstarten
Op 5 januari jl. opende de gemeente de deuren van het nieuwe gemeentehuis voor publiek. De eerste periode was een tijd van puntjes die nog op de i moesten. Zo moest binnen nog het één en ander afgewerkt worden aan muren en wanden, moesten buiten de luiken nog grotendeels bevestigd worden en werkten we hard om alle apparatuur op orde te krijgen. Dit had hier en daar wel wat voeten in aarde. Hoe het begon

De gemeente Bronckhorst startte na de herindeling in 2005 vanuit twee locaties in Hengelo (Gld), waarvan één een tijdelijke huisvesting was voor vijf jaar. Het was steeds de bedoeling een nieuw gemeentehuis voor de gehele gemeentelijke organisatie te bouwen in Hengelo, dat een centrale ligging heeft in Bronckhorst. Hiervoor werd in januari 2007 grond aangekocht op de Elderinkweg.

Architect en bouwer

Atelier PRO uit Den Haag werd aangetrokken om het nieuwe gemeentehuis te ontwerpen. Zij ontwierpen een gebouw met een ontspannen ligging in de groene omgeving (weilanden) en lieten zich inspireren door de typische, geknikte lijnen van het Bronckhorster landschap. Een centraal atrium vormt het hart van het gebouw en geeft uitzicht op het landschap en gedeelten van het pand. We hopen dat het gebouw openheid uitstraalt en een plek is waar inwoners met plezier komen en goed geholpen worden. Het moest ook een prettige werkomgeving, onderhoudsarm en duurzaam zijn. PRO is onder meer bekend van bekende bouwwerken als de Nederlandse ambassade in Kiev, Dans- en Muziekschool Factorium in Tilburg, de Bibliotheek Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam en het Graafschap College in Doetinchem. Bouwbedrijf Bam Utiliteitsbouw uit Arnhem kozen we uit om het ontwerp om te zetten in een daadwerkelijk gebouw waar wij trots op zijn.

Het meest duurzame gemeentehuis van ons land

De gemeente vindt duurzaamheid en het zo goed mogelijk omgaan met het klimaat belangrijk. We bouwden daarom een zeer energiezuinig en compact gemeentehuis, dat op dit moment zelfs het meest duurzame van Nederland is. Door gebruik te maken van de principes van passief bouwen verbruikt het gebouw maar liefst 64% minder energie dan een standaard kantoorpand! Passieve gebouwen zijn extreem goed geïsoleerd, volledig kierdicht en hebben vrijwel geen zogenaamde koudebruggen, waardoor het energieverbruik sterk daalt. De weinige energie die wel nodig is, wordt bovendien duurzaam opgewekt. Dit alles zonder concessies te doen aan het comfort in het gemeentehuis. De ramen kunnen bijvoorbeeld open en door vloerkoeling met een bodemopslagsysteem blijft het gemeentehuis 's zomers koel. De luiken voor de ramen - die gesloten kunnen worden als het gebouw niet in gebruik is - zijn de meest zichtbare energiebespaarders. Kunstenaar Jaap Drupsteen heeft ze voorzien van speciale reliëfs die onze gemeente en haar kernen verbeelden.

Dienstverlening Het nieuwe gemeentehuis is er voor onze inwoners. Wij willen hen hier vanzelfsprekend zo goed mogelijk van dienst zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen op verschillende manieren met ons in contact willen treden en snel en goed geholpen willen worden. Per telefoon, persoonlijk, internet of post. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen hebben wij onze organisatie hier in het nieuwe gemeentehuis beter op ingericht. Via internet kunnen mensen steeds meer producten direct vanuit huis volledig digitaal met ons regelen. Komen zij bij onze publieksbalie of bellen zij ons centrale telefoonnummer dan is het de bedoeling dat de medewerker die ze daar ontmoeten het gevraagde zoveel mogelijk voor hen kan regelen zonder dat deze hen daarvoor hoeft door te verwijzen en zij hun verhaal nog eens moeten doen. Wij kunnen bepaalde producten/diensten bij de publieksbalie direct voor onze klanten regelen. Bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of aangifte. Voor ingewikkelder diensten zoals een bouw-, milieu- of monumentenvergunning vragen wij de klant eerst een afspraak te maken, zodat een medewerker beter op een specifieke vraag is voorbereid en van dienst kan zijn. In de nieuwe organisatie is gekozen voor flexwerken.

Wethouder en projectleider

André Baars, verantwoordelijk wethouder voor de nieuwbouw geeft aan: "Ik ben heel trots op het eindresultaat. We hebben in Bronckhorst een uniek gemeentehuis gebouwd, waarmee we onze inwoners en klanten de komende jaren uitstekend van dienst kunnen zijn. Natuurlijk is het een behoorlijk gebouw in het landschap. Daarom vonden we het belangrijk dit zodanig vorm te geven dat het past bij het landschap en ook omwonenden die ons als nieuwe buren hebben, tevreden zijn met het eindresultaat." Projectleider nieuwbouw Barbara de Leeuw tot slot: "Je kunt dit gerust een voorbeeldproject noemen met veel ruimte voor ideeën en ideeën voor ruimte. Naast de grote duurzaamheid, waren ook de architectenselectie, de wijze van aanbesteding en de grote organisatiekanteling die doorgevoerd is met z'n nieuwe werkstructuren en ICT innoverend."

Sluiting rond openingsactiviteiten
Op donderdag 18 februari is de officiele opening voor genodigden. Het gemeentehuis is dan vanaf 12.30 uur gesloten. Dat betekent ook dat er die week geen avondopenstelling is!

Bouwinformatie
. EPQ: 0,36 (een EPQ van 0,36 betekent dat dit gebouw 36% van de energie gebruikt t.o.v. de norm volgens het bouwbesluit) . Opperlvlakte: 7.713 m² (bruto)
. Netto vloeroppervlak: 4.939 m2
. Bruto inhoud: 29.625 m3
. Ontwerp: Atelier PRO uit Den Haag
. Installatieontwerp: HE adviseurs
. Advies Passief Bouwen: Mobius Consult
. Procesbegeleiding: gemeente Bronckhorst/ICS adviseurs . Aannemer: BAM Utiliteitsbouw
. Ahrend Arnhem: de inrichtingConstructie: ingenieursbureau Wassenaar . Installateur: Alferink bv Installatietechniek

De Achterhoekse gemeente Bronckhorst telt 38.000 inwoners. Door zijn oppervlakte van ca. 30.000 ha is het één van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. De gemeente gaat innovatief om met de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Zo is op initiatief van Bronckhorst in 2008 de P-10 opgericht. Hét samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland.

Geachte persrelatie,

U bent van harte welkom om tijdens de 18e en de 20e aanwezig te zijn bij onze openingsactiviteiten. De bijeenkomst van de 18e is alleen voor genodigden en pers. Deze begint om 14.15 uur en duurt tot circa 16.00 uur. De 20e zijn alle belangstellenden welkom.

Hengelo (Gld), 8 februari 2010



Gemeente Bronckhorst