Consument wil niet extra betalen voor groene stroom

Amsterdam, 18 februari 2010

Extra betalen voor groene stroom is niet populair. Zonnepanelen wel, als die zichzelf in tien jaar zouden terugverdienen. Dat blijkt uit peilingen op ING.nl. De meeste consumenten zeggen hun energieverbruik aan te passen bij hogere, maar niet bij lagere energietarieven.

Energie stoppen in besparing?

Als de energietarieven zouden verdubbelen, dan wil de helft (51%) van de ondervraagden energie besparen. Bijna vier op de tien (37%) doet al het maximale en een op de twaalf (8%) denkt dat het bij verdubbelde energietarieven nog altijd niet lonend is om te investeren in maatregelen zoals zuinige verwarmingsketels of dubbel glas. De meerderheid (82%) zegt overigens zijn gebruik niet aan te passen bij lagere tarieven. Waarschijnlijk is zo'n aanpassing pas zichtbaar op lange termijn, bijvoorbeeld omdat consumenten geleidelijk minder kritisch worden over het energieverbruik van nieuwe apparaten.

Groene stroom liever zelf produceren

Van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag wil acht op de tien (81%) geen hoger tarief betalen voor groene stroom. De rest is bereid gemiddeld 5% meer te betalen voor groene stroom. De stemming is een stuk enthousiaster om zelf stroom te produceren met zonnepanelen op het dak. De helft (48%) van de ondervraagden wil investeren in zonnepanelen als deze zich binnen tien jaar zouden terugverdienen. Bij de huidige stroomtarieven lukt dat overigens nog niet.

Hoger energieverbruik door koud weer

Het energieverbruik is natuurlijk niet helemaal vrijwillig. Als het kouder is moet de kachel harder stoken om het huis aangenaam te verwarmen. Dit jaar is het tot nu toe 1,5 tot 2 graden kouder dan in dezelfde periode van vorig jaar en ligt het energieverbruik zo'n 10% hoger. Meevaller voor consumenten is dat de tarieven 17% lager liggen dan vorig jaar.