Ingezonden persbericht
Lijsttrekkersdebat voor Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest
'Samenvoegen' van gemeenten blijft een vies woord
Door Roel Smit
Het samenvoegen van gemeenten als Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is niet bespreekbaar. Althans niet als het ligt aan de lokale politici. Meer samenwerken is prima, en er moet ook zeker een nieuw ondernemersloket voor de hele regio Holland/Rijnland komen, maar een fusie van gemeenten is niet aan de orde. Dat bleek woensdagavond 17 februari tijdens een lijsttrekkersdebat bij Heineken in Zoeterwoude, georganiseerd door VNO-NCW Rijnland, in samenwerking met de Kamer van Koophandel en de ondernemersverenigingen BVLeiden, LOV (Leiderdorp) en PvOO (Oegstgeest).
Al jaren is de regio het slachtoffer van besluiteloosheid over grote projecten als de RijnGouwelijn (hoogwaardig openbaar vervoer tussen Gouda en de kust bij Katwijk), de Rijnlandroute (verbinding van de A4 met de A44 ten zuiden van Leiden) en de Ringweg Oost bij Leiden. De verschillen van mening over deze projecten bestaan niet alleen tussen de partijen, maar ook binnen de partijen. Waar bijvoorbeeld de VVD in Leiden vóór de nieuwe ringweg is, zijn de partijgenoten in Leiderdorp tégen. En een discussie over de paar miljoen euro die Leiderdorp aan het project zou moeten bijdragen, blokkeert nu de aanleg van een weg die in totaal meer dan 165 miljoen euro moet gaan kosten.
"We worden elkaars hindermacht", zei debatleider Arjen Vels (bestuurslid van VNO-NCW Rijnland en voorzitter van BVLeiden). Hij had er een prikkelende stelling aan gewijd: al die grote projecten "laten zien dat regionale samenwerking niet werkt en dat gemeenten moeten worden samengevoegd." De lijsttrekkers waren het woensdagavond, zoals dat hoort in de verkiezingsstrijd, over veel zaken professioneel oneens, maar niet over deze stelling.
Fusie, annexatie, het zijn vieze woorden voor de lokale politiek. Of, zoals John Steegh (GroenLinks Leiden) het verwoordde: "Als het woord annexatie valt, weet je zeker dat er vijf jaar helemaal niets gebeurt." Jeff Gardeniers (CDA Leiderdorp) was het daar roerend mee eens. Hij noemde de samenwerking tussen gemeenten in de regio juist prima: "Geef het proces van samenwerking nu gewoon de tijd".
Ondernemers lieten horen dat ze daar niet op kunnen wachten, omdat veel projecten urgent zijn. Het idee dat grotere gemeenten meer kwaliteit kunnen leveren, werd echter door verschillende politici naar de prullenbak verwezen. "Groter betekent niet efficiënter", zei Gardeniers. "Kijk maar naar Amsterdam met al zijn deelgemeenten. Daar zitten ondernemers niet op te wachten; de bureaucratie zal alleen maar toenemen."
Ergernis
Ergernis was er tijdens het debat bij ondernemers over de opstelling van het CDA in Leiden. Ooit was de partij voor een nieuw regionaal bedrijventerrein in de Oostvlietpolder, maar inmiddels is ze van mening veranderd. Volgens VNO-NCW Rijnland is dat een onbegrijpelijke draai omdat 'nut en noodzaak' van het bedrijventerrein zouden zijn aangetoond. PvdA, VVD en GroenLinks zijn vóór bedrijven in de Oostvlietpolder, waardoor (aldus Greetje van Gruting, VVD Leiden) ruim tweeduizend nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden. "Het is belangrijk bedrijven ruimte te geven."
Jan-Jaap de Haan (CDA Leiden) gaf toe dat zijn partij in de loop der jaren van mening was veranderd. "Dat is een democratische beweging geweest: we hebben een andere visie op de economie van de stad." Wat een ondernemer in de zaal deed verzuchten dat de lokale politiek beter niet voortdurend van mening kan veranderen. Volgens CDA'er De Haan is door verbetering van bestaande bedrijventerreinen nog veel ruimte voor bedrijvigheid vrij te maken. Hij wordt in die mening gesteund door het lokale D66. De Oostvlietpolder moet groen blijven, aldus De Haan. "En groen is ook van economische waarde."
Links populair
Of veel ondernemers het daarmee eens waren, valt te betwijfelen. Opvallend was wel dat tijdens het lijsttrekkersdebat blijkbaar vooral de linkse partijen het goed deden. Voordat de discussie losbrandde, zei nog 57 procent van de aanwezigen bij de verkiezingen op VVD of CDA te gaan stemmen. Bij de peiling na afloop was dat nog maar 46 procent. Intussen was het aantal stemmen op PvdA en GroenLinks opgelopen van 16 naar 35 procent.
Aan het debat in Zoeterwoude werd deelgenomen door: Jeff Gardeniers (CDA Leiderdorp), Jan-Jaap de Haan (CDA Leiden), Mark Koek (D66 Leiden), John Steegh (GroenLinks Leiden), Tim van Tongeren (Progressief Oegstgeest, een verbinding van PvdA, D66 en GroenLinks), Olaf McDaniel (PvdA Leiderdorp), Greetje van Gruting (VVD Leiden) en Max Mulder (VVD Oegstgeest).