Ingezonden persbericht
Zijn gehandicapten aanstootgevend?
Team test gevoeligheid van treinreizigers
Op donderdag 18 februari test een groep gehandicapten of reizigers een handicap aanstootgevend vinden. Zij ondervragen mensen tussen Amsterdam Centraal en de Beurs van Berlage.
Aanleiding is de weigering van de Nederlandse Spoorwegen om posters op te hangen van de tentoonstelling Niet Normaal. Op de poster staat een beeldhouwwerk van
van een stuntman die een arm en een been mist, gemaakt door Marc Quinn. De NS vinden de afbeelding van de gehandicapte persoon aanstootgevend en willen haar reizigers niet confronteren met het kunstwerk. Ondanks klachten van ZonMw, uitvoeringsorgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en sponsor van Niet Normaal, blijven de NS volharden in haar standpunt.
In navolging van de volhardende weigering van de Nederlandse Spoorwegen onderzoekt Niet Normaal ism Makkers Unlimited de normen van de Nederlandse reiziger. Vinden reizigers de posters met het kunstwerk werkelijk zo aanstootgevend, zoals de Nederlandse Spoorwegen beweren?
Het onderzoeksteam vraagt ook de mening van het publiek bij afbeeldingen van een in elkaar geslagen vrouwengezicht, lingerie reclames en afbeeldingen van mensen met een beperking.
Doel van de actie is een publieke discussie over de beeldvorming van mensen met een beperking. De Nederlandse Spoorwegen lijken censuur te plegen omdat ze een kunstwerk van een gehandicapt persoon aanstootgevend vinden. Is dat de norm in Nederland?
De actie vindt plaats tussen 13.00 en 14.00 uur
Startpunt is De Beurs van Berlage
Het team is herkenbaar aan de witte onderzoeksjassen en de gele hesjes van Makkers Unlimited.