Wageningen Universiteit en Researchcentrum biobrandstof komt uit de tropen
Duurzame biobrandstof komt uit de tropen

18 feb 2010
Nummer: R

Palmolie uit Zuidoost-Azië, suikerriet uit Brazilië en zoete sorghum in China zijn de meest duurzame energiegewassen op dit moment. De milieu-impact van maïs uit de VS en tarwe in Europa als energiegewas is veel slechter. Dat concludeert de leerstoelgroep Plantaardige productiesystemen van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, die negen energiegewassen langs een meetlat van negen duurzaamheidcriteria legde. De bevindingen verschijnen binnenkort in Biomass and Bioenergy.

Oliepalm, suikerriet en sorghum maken het meest efficiënt gebruik van land, water, stikstof en pesticiden om een bepaalde hoeveelheid energie te kunnen maken. Als er geen bos wordt gekapt voor de teelt van deze gewassen, produceren ze veel minder broeikasgassen dan fossiele energiebronnen, schrijven de onderzoekers. Belangrijke energiegewassen als maïs in de Verenigde Staten en tarwe in Europa scoren daarentegen slecht op vrijwel elk van deze duurzaamheidcriteria. De gewassen suikerbiet en koolzaad (Europa), cassave (Thailand) en soja (Brazilië) halen een gemiddelde score.

Gewasresten
âWe hebben alleen de productie-ecologie van de gewassen beoordeeld, en dus niet de sociaaleconomische gevolgen en impact op de biodiversiteitâ, legt auteur Sander de Vries uit. âAls je een blanco stuk land hebt voor de energieproductie, kun je het beste oliepalm verbouwen. Suikerriet is ook erg goed.â Voordeel van deze gewassen is dat de gewasresten genoeg energie leveren voor de extractie van de olie en ethanol. Bij de verwerking van maïs tot ethanol in de VS moet er momenteel juist veel fossiele energie erbij, omdat de gewasresten niet gebruikt worden om energie te leveren. Overigens is het belangrijk dat er genoeg gewasresten in het veld achterblijven om het organische stofgehalte in de bodem op peil te houden.

Olifantsgras
Het wachten is op de tweede generatie energiegewassen, waarbij het cellulose in de gewasresten is om te zetten in ethanol. Dan kan ook in Europa en de VS met gewassen als olifantsgras een veel hogere energieproductie per hectare worden bereikt, zegt De Vries. Tot die tijd kun je het beste energie uit als duurzaam gecertificeerde suikerriet en oliepalm bijmengen, vindt hij, omdat deze gewassen de meeste energie per hectare behalen en het milieu het minste belasten per liter brandstof.
De Vries deed een literatuurstudie en maakte een synthese uit eerder onderzoek naar de milieugevolgen van verschillende energiegewassen. âMijn manier van vergelijken en rangschikken is inventiefâ, zegt De Vries. Hij verwijst naar zijn spider diagrammen, die in één oogopslag de productie-ecologische score van de energiegewassen laten zien. | Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl.