Wageningen Universiteit en Researchcentrum kweken in afrika
Groeikampioenen kweken in Afrika

18 feb 2010
Nummer: R

IMARES adviseert bij palingkweek op Madagaskar.

Afrika gaat paling exporten. Ten minste, als het aan het bedrijf Ripple Fish ligt. Gecoacht door wetenschappers van Imares wil Ripple Fish op grote schaal Afrikaanse paling kweken op Madagaskar. Ripple Fish heeft al op kleine schaal proeven met glasaal gedaan. Drie kweekfaciliteiten zijn inmiddels in aanbouw of al operationeel. Oliver Schneider, viskweekspecialist bij IMARES, onderdeel van Wageningen UR, heeft de onderhandelingen gevoerd voor het contract van 1,7 miljoen euro, dat deze maand is getekend. Imares zal bijdragen met kennis over duurzame kweekmethoden en duurzame exploitatie van de Afrikaanse aal. âWij faciliteren; het bedrijf is verantwoordelijkâ, legt Schneider uit.

Overbevissing
De Nederlandse wetenschappers willen koste wat kost een paling-crisis voorkomen. In Europa is de soort gedecimeerd, onder meer doordat voor de kweek glasaal moet worden opgevist, en door habitatverlies. âWe gaan niet zitten kijken hoe het fout gaat en dan verklaren waarom het fout is gegaanâ, zegt Willem Dekker, palingexpert en nauw betrokken bij het Afrikaanse palingavontuur. âWe kunnen veel leren van onze ervaringen in Europa.â Â
Â
Duurzame
exploitatie vanÂ
Â
gezond aalbestand hoofddoel.

Ook Schneider is alert op overbevissing van dit laatste relatief gezonde palingbestand. âDe Afrikaanse paling is nog niet overbevist en dat moet zo blijven. We willen geen Europese toestanden dus en naast het optimaliseren van de kweek zullen ook zaken als het voer en het verantwoord verwerken van afvalstoffen veel aandacht krijgen. Schneider: âWe weten nog heel weinig van de Afrikaanse paling. We zullen ons eerst richten op basale kweekmethoden zoals het optimaliseren van temperatuur, voeding, doorstroming, dichtheid en niet te vergeten dierenwelzijn.â Omdat alle activiteiten, zoals de bouw van de kweekfaciliteiten, de glasaalvisserij en de verwerking van het eindproduct, ter plekke plaatsvinden, profiteert ook de lokale bevolking van het project. Het groeipotentieel is enorm, vooral omdat de Afrikaanse paling een absolute groeikampioen is. Een glasaaltje van minder dan een gram groeit binnen een half jaar uit tot een kolos van twee kilo. De Europese paling doet daar in een verwarmde kwekerij al gauw twee jaar over.

Goede intenties
IMARES-onderzoekers zijn enthousiast over het project. âHet kan een heel mooi feest wordenâ, zegt Dekker. Aan de andere kant realiseert hij zich dat IMARES kennis exporteert die kan leiden tot dezelfde achteruitgang in het aalbestand als in Europa. De vraag naar paling wereldwijd is enorm en het gevaar ligt op de loer dat ook dit laatste, maagdelijke aalbestand om zeep wordt geholpen. âRipple Fish heeft naast een gezonde zakelijke instelling echter ook goede intenties en een ideologische bevlogenheid.â, stelt Dekker. âDaarnaast volgen natuurbeschermers en ontwikkelingsorganisaties dit project met argusogen.â | Hans Wolkers

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl.

Contact
Meer informatie
Hans Bothe IMARES)
tel.0317-487148
hans.bothe@wur.nl