Gemeente Hilversum

Documentaire geeft `Stel je voor!' nieuwe impuls

publicatiedatum: donderdag 18 februari 2010
Dynamisch, smaakmakend, relativerend. Uitsluitend positieve reacties ontlokte de `onderwijs-documentaire' die op woensdag 17 februari in het Regionaal Opleidingscentrum in Hilversum (ROCvA) in première ging. Het project, een coproductie va het ROCvA en de gemeente Hilversum, is onderdeel van `Stel je voor!', de Hilversumse integratiecampagne.

"Vandaag komt het ROCvA één van de vijf prestatieafspraken na, waarvoor het twee jaar terug tekende", memoreerde ROCvA-directeur Christien van Dinten in aanwezigheid van zo'n tachtig belangstellenden. "Nut en noodzaak van de documentaire bleken al tijdens de themabijeenkomsten die twee jaar terug in het kader van `Stel je voor!' werden gehouden: er zijn misverstanden over het onderwijs. Dat geldt al voor gestudeerde autochtone Nederlanders, dus helemaal voor allochtone Nederlanders. Straks proeven we de pudding en weten we of die naar méér smaakt". In de documentaire, waarin vijf allochtone en autochtone leerlingen van het ROC openhartig over hun vallen en opstaan vertellen, worden onderwerpen als spijbelen, homosexualiteit en allochtoon niet geschuwd. Presentator Marcel Rix: "Allochtone en autochtone leerlingen maken deel uit van mijn dagelijks leven op het ROCvA. Deze documentaire heeft me voor het eerst met ze in contact gebracht. Het heeft écht wat met me gedaan."

Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties toonden zich enthousiast. "Deze documentaire straalt veel energie en toekomst uit. Mooi compact verfilmd. Ik ben voorstander van een soortgelijk product waarin leerlingen van de basisschool hun zegje doen", aldus directeur van het openbare basisonderwijs Joep Spanjaard. "Bezoekers van de moskee zijn overwegend ouder dan 30 tot 40 jaar. Het is goed dat ook zij kennis nemen van de inhoud", aldus Mevlut Yücel van de Mevlana moskee. En Piet Muller (Bekend Maakt Bemind), aanvankelijk nog sceptisch over het voornemen: "Ik ben bekeerd. Geweldig, wat een leuke film. En wat een tempo. Het bewijs dat multicultureel kán is geleverd!". Wethouder Jan Landsaat vatte de bijeenkomst treffend samen: " Ik ben erg onder de indruk. Maar nu moet blijken of het product ook slaagt. Het eten van deze pudding smaakt naar méér. Er wordt hier iets voorgesteld en daar moeten we iets mee doen." Inmiddels is van de documentaire een groot aantal DVD's gemaakt die in wijkcentra en op scholen hun werk moeten gaan doen, gaat de lokale televisie de film uitzenden en hebben Pauw en Witteman en Teleac belangstelling getoond.