Gemeente Midden Delftland


Focus op alcohol in Midden-Delfland

Op woensdagavond 10 februari werd in het Trefpunt een themabijeenkomst georganiseerd over alcoholgebruik onder jongeren.

Te gast waren Dr. Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli in het Reinier de Graafziekenhuis in Delft en Patrick Hoff, preventiemedewerker van Brijder Verslavingszorg en het komende half jaar projectleider in de gemeente Midden-Delfland.

Groot anino voor de themabijeenkomst
Ouders, sportverenigingen, evenementenorganisaties, scholen, politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties waren door de kou gekomen om meer te horen over de risicoâs en gevolgen van (schadelijk) alcoholgebruik door jongeren.

Â

aanwezigen in de zaal op de rug gezien met spreker vooraan naast aanwijsbord

De avond werd geopend door wethouder Tineke van Nimwegen. Zij sprak haar zorgen uit over het vele alcohol gebruik door jongeren op te jonge leeftijd en het feit dat drankgebruik zoân gemeengoed is in onze samenleving. Gemeente en GGD willen niet met het opgestoken vingertje klaar staan maar met alle partners (verenigingen, scholen, enz.) de opvoeders bijstaan om het alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 en excessief drankgebruik in het algemeen tegen te gaan.

Dr. Van der Lely vertelde over zijn ervaringen in de alcoholpoli in Delft en de klinieken die inmiddels ook elders in het land zijn geopend. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertelde hij over de trends die hij ziet: na 2000 steeg het aantal jeugdigen die in de problemen kwamen. Daarbij was ook zichtbaar dat de jeugdigen die in de poli binnen werden gebracht jonger waren dan voor die tijd. Ook het aantal meisjes steeg en het promillage bij de jeugdigen was hoger. De laatste paar jaar is er wederom een stijging te zien (2008: 288 jeugdigen en de 1e helft van 2009 184, een stijging van 25%). De jeugdigen die bij de alcoholpoli komen vormen nog maar het topje van de ijsberg.
Jeugdigen reageren anders op alcohol dan volwassenen: ze voelen niet aankomen dat ze dronken worden dan wel âoutâ gaan, ze krijgen een oppervlakkige ademhaling en ze hebben minder motorische onrust.

Wat dr. Van der Lely betreft moeten ouders zelf ook minder gaan drinken (kinderen kopiëren), is het jong drinken onder toezicht uit den boze (onder de 16 = nee tegen alcohol), zijn vakantieregels hetzelfde als (t)huisregels en gaat de invloed van ouders verder dan 16 jaar. Ook vindt hij dat de leeftijd van 16 jaar ook voor zwakalcoholische dranken naar 18 jaar moet. Nederland is één van de weinige landen die de leeftijd nog op 16 heeft staan en de wet waarin dat staat stamt uitâ¦1881! Nee zeggen tot 18 jaar zorgt ervoor dat ook in de toekomst alcoholconsumptie beperkt blijft. Naast de invloed van de ouders is ook de invloed van de marketing van alcoholproducenten groot. Door slimme marketing wordt de boodschap uitgedragen dat alcohol stoer is.
We weten inmiddels dat de invloed van alcohol op de hersenen groot is. De hersenen ontwikkelen zich door tot ongeveer 23 jaar. Vooral na het 16e/17e jaar worden de verbindingen tussen de hersencellen tot stand gebracht. Dit proces wordt belemmerd door alcohol wat de hogere intellectuele functie van de hersenen in gevaar brengt. Met andere woorden: het toekomstbeeld van de jongere wordt negatief beïnvloedt.

Â

Discussie
Na de pauze vond er meer een discussie met de zaal plaats o.l.v. Patrick Hoff, projectleider alcoholpreventie Midden-Delfland. In deze discussie kwam naar voren dat excessen waarschijnlijk nooit helemaal te voorkomen zijn, maar we moeten ze wel zo veel mogelijk zien te voorkomen. Dit betekent dat je als ouders (maar ook andere volwassenen in bijvoorbeeld een sportkantine) moeilijke beslissingen moet nemen: nee zeggen tegen je kind of als club besluiten tot 18 jaar geen alcohol te verstrekken. Een andere ouder merkte op dat het voor ouders heel moeilijk is om na het 16e levensjaar nee tegen je kind te zeggen als het om alcohol gaat. Iemand anders merkte op dat veel ouders waarschijnlijk niet weten dat sterke drank tot 18 jaar niet mag. We moeten onze kinderen leren dat je ook kunt stappen/feesten zonder alcohol door te kiezen voor frisfeesten. Het jongerenwerk heeft vorig jaar voor 500 jongeren in de regio zoân feest gegeven en het was een groot succes. Ook het Dios Lentefeest organiseert voor de jeugd van 12â16 een frisfeest.
Het alcoholgebruik terugdringen vergt geduld: een dergelijke mentaliteitsverandering heeft jaren nodig om plaats te vinden. Het vraagt ook volledige inzet. En er moet jong begonnen worden met voorlichting. De aanwezige scholen willen graag deze maatschappelijke taak oppakken.