Persbericht:
Politiek en jongeren in gesprek over uitgaan in Hilversum
publicatiedatum: woensdag 17 februari 2010
Restaurant Puur Smaeck was gisteren het decor van levendige discussies tussen ruim 40 Hilversumse jongeren, raadsleden, professionals uit het veld en wethouder Jeugdzaken Erik Boog. Onderwerp was de veiligheidssituatie in uitgaansgebied de Groest. Uit een enquête onder jongeren vorig jaar bleek dat veel jongeren zich hierover zorgen maken. Dit was aanleiding voor de gemeente om over dit onderwerp met de jongeren zelf in gesprek te gaan.
Vijf filmteams bestaande uit Hilversumse jongeren gingen de straat op om leeftijdsgenoten hierover te interviewen. De resultaten hiervan werden gisteravond in woord en beeld. De jongeren schuwden niet om hun mening te geven en dat leidde tot oprechte eyeopeners bij de raadsleden en de professionals.
Resultaten
Een duidelijker deurbeleid en de aanwezigheid van meer politie op de Groest zijn de belangrijkste verbeterpunten die Hilversumse jongeren aanstipten tijdens de bijeenkomst. Wanneer jongeren om onduidelijke redenen worden geweigerd, kan dat tot agressie op straat leiden. Ook bestaande ruzies tussen verschillende scholen of jongeren met verschillende achtergronden kunnen tot overlast leiden.
"De Groest biedt voor ieder wat wils, maar als de verschillende groepen elkaar buiten op straat tegenkomen, gaat het wel eens mis." (Jongen, 18 jaar).
Ook het onderwerp alcohol kwam uitgebreid aan bod. Hoewel jongeren niet perse meer regels willen, vinden ze wel dat het toezicht scherper mag om te voorkomen dat jongeren te veel drinken.
"Als je eenmaal binnen bent in een kroeg, dan controleren ze je leeftijd niet meer." (Meisje, 17 jaar).
Oplossingen
De jongeren gaven aan dat het belangrijk is dat de verschillende instanties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de Groest goed moeten onderzoeken welke groepen structureel voor overlast zorgen. Daar zouden maatregelen en regels op afgestemd moeten worden.
Wethouder Erik Boog vindt de eigen verantwoordelijkheid van de jongeren om de sfeer op de Groest goed te houden belangrijk. Jongeren vinden het vaak eng en gevaarlijk om andere jongeren op hun gedrag aan te spreken, vooral als ze elkaar niet kennen, maar de aanwezigen willen wel gaan nadenken over mogelijkheden om zelf een grotere rol hierin te spelen.
Jongeren waren duidelijk minder te spreken over de geboden oplossing om het uitgaansleven te vervroegen. Niet alleen hebben zij 's avonds al veel andere verplichtingen, maar ze vinden ook dat uitgaan 's nachts moet gebeuren. Ze verwachten dan ook niet dat het veiliger wordt op de Groest als dit zou worden ingevoerd.
"Dan gaat iedereen achteraf op straat hangen en krijg je juist problemen." (Jongen, 21 jaar).
Vervolg
Wethouder Erik Boog was erg te spreken over de vruchtbare discussies en beloofde dat de politiek actief met de mening van de jongeren aan de slag zal gaan. Bovendien zegde hij toe om een avondje mee op stap te gaan met een aantal aanwezige jongeren om zo aan de lijve te ondervinden hoe zij het uitgaansleven in Hilversum ervaren.
Gemeente Hilversum