Landstede

Kick-off KleurRijke Zorg

De start van het nieuwe project KleurRijke Zorg vond gisteren plaats in het gemeentehuis te Harderwijk. Tijdens de aftrapbijeenkomst, die werd geopend door Wethouder Pieter den Besten, waren genodigden aanwezig uit de zorg-, opleiding- en beleidssector.

Verschillende sprekers bevestigden in hun betoog het belang van het project KleurRijke Zorg, waarin extra werving, coaching en begeleiding van allochtonen in de zorg centraal staat. Ton Beliën van Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt geeft aan dat de werkgeversrol in dit project niet ongezien mag blijven.

Op het werkterrein dient een lerende houding te worden ingenomen, aldus Jos Artz, expert diversiteitbeleid. Het Platform Samen KansRijk, initiatiefnemer van dit project, bevestigd het belang van een goede samenwerking tussen betrokken partijen en betuigt de adhesie van het platform.

Naast een goede toestroom dient vooral ook van bovenaf in de organisaties te worden gekeken naar de samenstelling in diversiteit, aldus Liek Mulder, voorzitter Platform Samen KansRijk.

Actieve participatie in KleurRijke Zorg werd bekrachtigd door middel van het tekenen van een convenant. Hiermee is het startsein gegeven voor KleurRijke Zorg. Het project wordt het komende jaar in Harderwijk uitgevoerd door een divers projectteam, onder leiding van Tally Maat van Landstede Harderwijk.

De laatste jaren is gebleken dat er, in tegenstelling tot vele andere sectoren, wel degelijk groei plaatsvindt in de zorgsector. Met name in Harderwijk, waar de zorg de meeste werkgelegenheid biedt, is er nog steeds veel vraag naar nieuwe zorgverleners. Daarnaast zijn er steeds meer zorgbehoevende Harderwijkers van allochtone afkomst.

Vaak verloopt de praktijk moeizaam door cultuurverschillen tussen zorggever en nemers. Het voeren van een diversiteitbeleid is daarbij van groot belang voor de zorgsector.

In samenwerking met de gemeente heeft Landstede Harderwijk een nieuwe opleiding opgezet voor Helpende Zorg en Welzijn voor allochtonen. Vanuit het werkveld, de zorgsector, is er extra aandacht voor de migratie van allochtone afgestudeerden naar de zorg. Op deze manier wordt getracht de uitval van allochtone studenten tegen te gaan.

Vele betrokkenen uit de Harderwijker gemeenschap, waaronder Hasan Uzun van stichting Geylani, zullen hun steentje bijdragen om de bruggen te bouwen tussen de zorgorganisaties, werkgevers en de niet westerse allochtonen. Op deze manier krijgt werken in de zorg een beter imago onder de allochtone samenleving.

Al met al is KleurRijke Zorg een project met een toekomst. Het is dan ook de hoop dat we mogen spreken van een traject, waarin het einddoel is dat diversiteit een permanent gegeven wordt in alle betrokken organisaties in Harderwijk, aldus Wethouder Henk Schipper.