VU Medisch Centrum
persbericht
Amsterdam, 18 februari
2010/021/EK
Samenwerking Philips en VUmc om ziekten en therapie nog beter in beeld te brengen
Behandeling op maat binnen handbereik
Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en VU medisch centrum hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor onderzoek op het gebied van medische beeldvorming, waarbij gebruik gemaakt wordt van hybride technieken ("multi-modality imaging"). Het doel van de overeenkomst is om samen nieuwe, innovatieve apparatuur te ontwikkelen en te testen waardoor diagnostiek en therapie bij onder andere kanker nog beter in kaart te brengen zijn. De samenwerking zal zich met name richten op het combineren en verbeteren van medische beeldvormingtechnieken, waarmee gedetailleerde scans van het lichaam kunnen worden gemaakt. Een voorbeeld van een bestaande hybride techniek is de combinatie van Positron Emissie Tomografie (PET) en Computer Tomografie (CT).
VUmc beschikt al over de beste apparatuur en door de samenwerking ontstaat een 'technologische broedplaats' waarin nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld voor vroege diagnostiek en het toepassen van de juiste therapie. Daarmee wordt gepersonificeerde therapie verder ontwikkeld waarbij een individuele patiënt een op hem/haar toegesneden optimale behandeling kan krijgen.
De mogelijkheden van innovatieve medische beeldvorming zijn zeer talrijk en uiteenlopend. Niet alleen is het mogelijk om in geval van kanker eerder een tumor en eventuele uitzaaiingen op te sporen, maar ook is het mogelijk beter de kwaadaardigheid te bepalen en te zien of de therapie aanslaat. Doordat moderne scans informatie bevatten over de biologische processen die bijvoorbeeld in een tumor een rol spelen, wordt het mogelijk om de reactie van de tumor op de behandeling te zien. Er is dan mogelijk binnen enkele dagen zichtbaar of de tumoractiviteit afgenomen is en de therapie aanslaat.
VUmc is enthousiast over de samenwerking met Philips: "Philips is innovatief binnen medische beeldvorming. Samen met de expertise van VUmc ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van patiënten met ernstige oncologische, neurologische en hart- vaatziekten", aldus hoogleraar experimentele diagnostiek en therapie van hoofd- halskanker Guus van Dongen van VUmc.
"Patiënten en zorgverleners zijn voor ons uitermate belangrijk. De jarenlange kennis en ervaring van zowel Philips als VUmc zijn essentiële factoren voor succesvol onderzoek. Samen kunnen we nieuwe technologieën ontwikkelen die ervoor zorgen dat ernstige ziektes zoals kanker, hart- en vaatziektes en neurologische afwijkingen in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld", aldus Jim Beckett, Vice President Philips Healthcare en hoofd van het Philips Klinisch Onderzoeks Programma, "Dat is gunstig voor patiënten en voor de artsen die uiteindelijk nog betere zorg kunnen leveren."
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450 of Philips, Steve Klink (06) 10888824. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten
Achtergrondinformatie (