Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Tentoonstelling Duurzaam Denken voor leerlingen

17-02-2010

De tentoonstelling Duurzaam Denken biedt leerlingen van het voortgezet onderwijs in Groningen een overzicht van wat er onder het begrip duurzaamheid verstaan kan worden.

De mobiele tentoonstelling bestaat uit elf panelen met bijbehorende opdrachtkaarten, een brief aan leerlingen waarin hen gevraagd wordt mee te denken om de stad Groningen leefbaarder en duurzamer te maken en een handleiding voor docenten. Het veelomvattende thema duurzaamheid wordt compact en toegankelijk gepresenteerd in verschillende thema's zoals energie, voeding, vervoer, leefbare stad, eerlijke handel. De tentoonstelling kan gebruikt worden bij vakken als biologie, aardrijkskunde, science, economie en maatschappijleer. Hoewel Groningen een enkele maal genoemd wordt, is Duurzaam Denken universeel. De Groningse voorbeelden kunnen vervangen worden door voorbeelden uit stad of streek in Nederland.

Helder

"Tegenwoordig wordt te pas en te onpas het woord duurzaamheid gebruikt. Bij navraag bleek dat jongeren niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de inhoud van dit begrip", vertelt Marike Venema, directeur van het centrum voor Natuur- en Duurzaamheideducatie Groningen dat eind 2008 is opgericht. "Wij vinden dat jongeren eerst helder moeten hebben wat het begrip duurzaamheid inhoudt. Zonder kennis en inhoud kunnen zij immers geen eigen mening vormen en ook niet nadenken over hun gedrag."

Verschillend

De opdrachtkaarten van Duurzaam Denken zijn zo gemaakt dat leerlingen op verschillende niveaus en verschillende manieren van leren worden aangesproken. Zo krijgen leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om voertuigen bij gemiddelde bezetting op volgorde van CO2-uitstoot leggen, hun eigen mondiale voetafdruk te bepalen of hun eigen gedrag te onder de loep te nemen aan de hand van `dilemmakaartjes'. Naast de opdrachtkaarten is er een docentenhandleiding met informatie en werk- en kopieerbladen.

Op school

De mobiele tentoonstelling is flexibel in de lessen van het voortgezet onderwijs in te passen juist omdat zij op school staat. Daardoor kunnen leerlingen de tentoonstelling tijdens de les bezoeken. Voorbereiding in de klas kost ongeveer een half uur evenals de nabespreking. Het bezoeken van de tentoonstelling met het maken van de bijbehorende opdrachten kost ongeveer twee lesuren.

Succes

De tentoonstelling is sinds januari van dit jaar beschikbaar en nu al hebben bijna alle scholen van het voortgezet onderwijs in Groningen haar geboekt. "Een aantal scholen wil haar jaarlijks in het onderwijsaanbod terug laten komen", vertelt Marike Venema. "Wegens succes komt er zelfs een tweede tentoonstelling in roulatie. Dit maakt het mogelijk haar ook het komende halfjaar te reserveren."

Heel Nederland

Duurzaam Denken is met wat kleine aanpassingen geschikt te maken voor heel Nederland en kan in heel Nederland geboekt worden tegen een bescheiden vergoeding en vervoerskosten. Maar hij ook te koop, inclusief kleine aanpassingen voor 7000 euro, exclusief BTW en vervoer.

Meer informatie

nde@ocsw.groningen.nl