Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Opnieuw gladheid door sneeuw of ijzel
Kans op gladheid houdt komende dagen aan
17 februari 2010 - Vanmiddag en vanavond worden de wegen in ons land opnieuw glad door winterse neerslag. Verschillende neerslagvormen zijn mogelijk maar het grootste deel valt in de vorm van sneeuw of natte sneeuw. Ook de avondspits gaat hinder ondervinden van de gladheid. Het KNMI heeft vanwege de gladheid extra waarschuwingen uitstaan voor gevaarlijk weer (code geel). Blijf de berichten volgen. De Eemshaven is voor het eerst sinds de winter van 1986 voor een groot gedeelte dichtgevroren (foto: Jannes Wiersema)
De Eemshaven is voor het eerst sinds de winter van 1986 voor een groot gedeelte dichtgevroren (foto: Jannes Wiersema)
De neerslag van vandaag hangt samen met het binnendringen van zachtere lucht maar daarmee is de winter niet voorbij. Tot het einde van de maand houdt het winterse (kwakkel)weer met vorst in de nacht en overdag temperaturen boven nul aan. De kans op (verraderlijke) gladheid door bevriezing of winterse neerslag blijft onder deze omstandigheden de komende dagen vooral in de nacht en ochtend groot.

IJzel
IJzel is eigenlijk niets anders dan regen, die bevroren is op de grond of op voorwerpen bij het aardoppervlak. Het ijslaagje kan zich op verschillende manieren vormen, meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer de grond bevroren is. Dat is goed mogelijk omdat de grond vaak langer koud blijft dan de lucht die erover stroomt. Dooi begint meestal op enige honderden meters hoogte, waar dan minder koude lucht binnenkomt. De koudere vrieslucht weet zich aan het aardoppervlak het langst te handhaven. De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd. Bevriest de regen al eerder, dan spreekt met van ijsregen.

Het is niet eenvoudig om de soort neerslag exact te voorspellen. Regen, sneeuw en ijsregen treden alle op bij temperaturen dicht bij het vriespunt. De minste verandering in temperatuur kan al effect hebben op de neerslagsoort. IJzel is voor het verkeer zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid kan al aanleiding geven tot gladheid (Zie Nader Verklaard- ijzel en natte sneeuw).

Veel sneeuw Europa
De Europese wintersportgebieden hebben dankzij het winterse weerbeeld geen gebrek aan sneeuw. Ook in de middelgebergten van Duitsland en de Belgische Ardennen ligt een sneeuwdek van enkele tientallen centimeters dat voortdurend verder aangroeit.

Het noorden en noordoosten van Duitsland heeft in decennia niet zoveel sneeuw gehad. Op sommige plaatsen ligt meer dan 60 cm sneeuw, hoeveelheden die herinneren aan de sneeuwwinter van 1979. Zwitserland beleefde de koudste januari sinds 1987 en heel Oostenrijk ligt geheel onder een dikke sneeuwlaag. Sommige plaatsen kregen in 24 uur bijna 40 cm en zelfs in het laagland ligt lokaal meer dan een halve meter. Door de sneeuw is het lawinegevaar in sommige gebieden groot.

Ook in de Belgische Ardennen kan voorlopig nog volop worden genoten van wintersport. Het sneeuwdek is hier op veel plaatsen meer dan 30 cm, lokaal meer dan 40 cm.

Actuele weerwaarschuwingen voor Europa op www.meteoalarm.eu.

Witte winter Nader Verklaard
Achtergrond informatie en nieuws over deze winter in onze rubriek Nader Verklaard in het dossier Witte winter 2010.
---

Vooral op lokale wegen en fietspaden houdt de gladheid aan (foto: Jannes Wiersema) De stuivende sneeuw leidde vooral in het noorden tot vorming van sneeuwduintjes met de fraaiste vormen (Foto: Jannes Wiersema) Sneeuwbuien boven de Waddenzee (foto: Sytse Schoustra) Eerste uitgave: 27-01-10