Gemeente Enschede

Afval bij hoogbouw in 2010 ondergronds

Ondergrondse containers verbeteren leefomgeving Enschede

De gemeente Enschede gaat in 2010 samen met de corporaties Ons Huis, De Woonplaats en Domijn op vijfhonderd locaties ondergrondse afvalcontainers plaatsen. Twente Milieu is verantwoordelijk voor het plaatsen van de containers. De reden om ondergronds te gaan is een mooiere aanblik van de straat, minder zwerfafval en minder stankoverlast.

De ondergrondse afvalcontainers vervangen de huidige blokcontainers bij de hoogbouwcomplexen van de corporaties. Deze containers werden eerder al op kleinere schaal geplaatst in Enschede. In 2010 wordt stadsbreed geplaatst.

Mooier aanzicht
De plaatsing van de ondergrondse afvalcontainers betekent een schonere buurt, een mooiere aanblik van de straat, minder zwerfafval en minder stankoverlast. Bij de nieuwe containers zit het grootste deel onder de grond. Boven de grond is alleen een zuil met een vulopening zichtbaar wat het straatbeeld een stuk rustiger maakt. Daarnaast is de container beter bereikbaar voor minder validen en kan de container effectiever geleegd worden doordat Twente Milieu een signaal krijgt als de container vol raakt. Een ander voordeel is dat de ervaring leert dat er nagenoeg geen grof vuil wordt geplaatst bij ondergrondse afvalcontainers. De container is namelijk alleen te gebruiken met de nieuwe milieupas.

Milieupas
Iedere inwoner van Enschede heeft onlangs een nieuwe milieupas ontvangen. Met deze pas kunnen inwoners afval weggooien op de afvalbrengpunten in Enschede. Deze pas is, voor bewoners die straks aangewezen zijn op ondergrondse containers, ook nodig om afval in de container te gooien. Met deze pas kan alleen afval worden gestort in de container die direct in de buurt van de woning staat. Op deze manier is het dus onmogelijk voor anderen om afval in de container te gooien. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor het gebruik van de ondergrondse afvalcontainer. Er wordt ook geen limiet gesteld aan de hoeveelheid afval die men weggooit. Het is niet toegestaan grof afval en chemisch afval in de container te gooien. Hiervoor bestaan de gebruikelijke inzamelpunten.

Informatie over gebruik
De locaties zijn inmiddels vastgesteld. Hierbij is rekening gehouden met diverse factoren zoals leidingen en kabels. Bewoners van complexen waar een container wordt geplaatst krijgen tijdig een brief met informatie over de plaatsing van de container en uitleg over de werking. De nieuwe containers worden gefaseerd geplaatst zodra de weersomstandigheden dit toelaten. Eén van de voorwaarden hiervoor is dat de grond vorstvrij is. De exacte plekken worden voor de plaatsing gemarkeerd met een kruis.

Geplaatst: 15 februari 2010.

15 februari 2010