NCRV

NCRV Dokument De ziel van witgoed

NCRV Dokument De ziel van witgoed

Maandag 15 februari 2010

22.50 uur, Nederland 2

Het gedwongen huwelijk tussen mens en apparaat

Sinds de mens op aarde rondloopt, heeft hij zijn bestaan geprobeerd te vergemakkelijken met behulp van werktuigen en apparaten. De industrialisering in de 19e eeuw bracht nieuwe uitvindingen en technieken. De huidige generatie 80-plussers heeft de wereld zien veranderen van olielamp en trekschuit tot iPhone en Twitter. Espressomachines, home-cinemasets en mobiele telefoons zijn een vanzelfsprekendheid in ons dagelijks leven geworden. We worden ons er eigenlijk pas van bewust als de stroom uitvalt. Maar welke invloed hebben deze apparaten nu precies op ons leven?

In NCRV Dokument De ziel van witgoed portretteert regisseuse Susanne Engels de soms schurende relatie tussen de mens en het apparaat. Aan de hand van dagelijkse situaties op straat, in winkels en in huis confronteert de film ons met de vraag wat de moderne techniek voor consequenties heeft voor de menselijke verhoudingen. Apparaten dienen de mens, maar door de grote hoeveelheid apparatuur heeft de mens zich tegelijkertijd zeer afhankelijk gemaakt van de techniek. Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen? De ziel van witgoed toont de werkelijke machtsverhouding en roept een gevoel van vervreemding en soms pijnlijke leegte op. Tegelijkertijd doen de wonderlijke relaties die mensen opbouwen met apparaten ons glimlachen.

Zo heeft de bejaarde meneer Schoemaker de meest moderne snufjes in huis omdat hij graag mee wil gaan in de technologische vooruitgang. Zijn echtgenote moet daar echter niets van hebben: apparaten zijn niet te vertrouwen. Terwijl meneer Schoemaker zijn robotstofzuiger door de huiskamer laat voortbewegen, neemt zijn vrouw haar analoge stofzuiger ter hand om het huis schoon te maken.

De 29-jarige Laurens Nash heeft een bijzondere band met apparaten. Terwijl hij en zijn vriendin in hun laptops zijn verdiept, scharrelen robothuisdieren door het huis die proberen contact te maken met de andere huisgenoten: de konijnen en de caviaâs. De band die Laurens met zijn metalen diertjes heeft, lijkt net zo warm als met zijn levende have; hij kroelt de robots regelmatig liefdevol over hun koppie.

De ziel van witgoed is geproduceerd door Zuidenwind Filmproducties.