Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PVDA FEIJENOORD
14 februari 2010

PvdA Feijenoord is net als de Feijenoordse samenleving

In de kolommen van het Algemeen Dagblad werd afgelopen donderdag het bericht geplaatst dat de PvdA in Feijenoord in beroering is gebracht door een conflict over de samenstelling van de lijst. Daarbij ging het er om dat het Turkse echelon van de partij een "coup" zou hebben gepleegd op de afdelingsvergadering waarvan de autochtone kandidaten voor de lijst het slachtoffer zijn geworden. Partijgenoten die tegen hun verwachting in niet op de lijst zijn gekomen, zouden volgens het bericht zelfs hebben opgeroepen om niet op de PvdA te stemmen. Kortom: weer een droevige scène in het multiculturele drama.

Als deelgemeentebestuurder in Feijenoord zit ik natuurlijk in het hart van de multiculturele problematiek, en zeker in mijn partij; immers de enige partij die echt de bevolkingssamenstelling van de deelgemeente weerspiegelt. Wat er rond de lijst gebeurd is, heeft evenwel weinig te maken met een strijd tussen de bevolkingsgroepen, maar alles met het aflossen van de ene generatie door de andere. Het aflossen van oude denkbeelden door nieuwe. Zo iets gaat altijd met conflicten gepaard, en de verliezers zullen daarbij altijd andere oorzaken aangrijpen omdat vernieuwing nu eenmaal pijn doet. En ik kan me ook nog voorstellen dat de gang van zaken als onplezierig is ervaren: sommigen kregen onverwacht een lagere plaats op de lijst.

Wat is het geval:

De samenleving in Feijenoord heeft zich de afgelopen jaren in een nieuwe, vitale, richting ontwikkeld, waar we als overheid en partij voor open dienen te staan. Waren vroeger de bewonersorganisaties uit de stadsvernieuwingstijd het centrale punt in de wijk, tegenwoordig willen ook andere bewoners, die om andere redenen zich georganiseerd hebben, meepraten. De zelforganisaties, die vele en vaak meer Feijenoorders bereiken, betekenen net zo veel of wellicht meer, dan de bewonersorganisaties die voor een steeds kleiner wordend deel van Feijenoord praten. De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen de oude bolwerken en de nieuwe organisaties, die vooral jonge allochtone Feijenoorders bereiken, flink opgelopen. Ook in mijn partij was die spanning voelbaar. Reden waarom vorig jaar een onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd, naar de vraag of de bewonersorganisaties nog van deze tijd waren. Uitkomst was kort en bondig: nee. Waarop we hebben besloten de nieuwe organisaties een meer promine nte plek te geven binnen de de discussies over de begroting en de beleidsvorming van de deelgemeente. De kwestie speelt dus rondom de scheidslijn tussen oude en nieuwe vormen van samenlevingsopbouw. Deze ontwikkeling zie je ook terug in de partij, en is manifest geworden bij de strijd om de lijst. Dat is pijnlijk, maar hoort wel bij een partij die de polsslag van de samenleving voelt.

Wat ik betreurenswaardig vind is dat deze discussie weer gebruikt wordt om Wilderssentimenten aan te wakkeren, en dat mijn partijgenoten daaraan mee doen. Het is onzinnig om Turkse partijgenoten die zich jarenlang voor de partij inspannen en volkomen volgens de regels van de partijdemocratie aan de leden hebben voorgelegd of ze niet een plekje hoger op de lijst mochten, te beschuldigen van een coup. Waar hebben we het over: natuurlijk staan er veel Turken op de lijst (overigens: er is niet één soort Turk), bij de eerste drie staan twee witte mensen, de eerste Turk op de lijst haalde de stemming niet, er zijn ook een Marokkaan, Surinaams, Pakistaan, Hollanders 'gecoupt'. Er staan dus nog tal van andere nationaliteiten op de lijst. Logisch in een deelgemeente die voor 70 procent uit allochtonen bestaat, logisch in een deelgemeente waar de hele wereld woont. We vragen juist dat iedereen participeert en meedoet, en dan zou dat in de politieke partij begrensd moeten zijn? Bij Leefbaar staat er in Feijenoord geen enkele allochtoon op de lijst. Wat is daar gebeurd? Een witte coup gepleegd? Er staan bij ons op de lijst ook vrouwen, jongeren, mannen, ouderen, een homo, hetero's, ervaren volksvertegenwoordigers, nieuwelingen, Vreewijkers, Bloemhoffers, etc. Die algemene diversiteit is net zo belangrijk als de nationaliteit van mijn collega's. Op het eerste oog zou de 'natio-diversiteit' van de lijst beter kunnen, maar als je naar de andere identiteiten en demografische factoren kijkt, is de verscheidenheid gewoon goed. En de meest belangrijke diversiteit is overigens de verschillende interessegebieden die we binnen de collega's hebben, de verschillende talenten die we hebben en willen ontwikkelen, de visie op de samenleving die eenieder heeft. Niet afkomst telt maar toekomst!

Afgelopen weken werd wel manifest dat er een dubbele uitdaging ligt voor de PvdA Feijenoord. We moeten niet alleen richting bewoners duidelijk maken dat de PvdA weer de partij 'to be' is, we moeten ook met elkaar aan de slag. Daar hebben we het de afgelopen jaren teveel laten liggen. Dat wat we aan de samenleving vragen (samen leven, samen werken, samen zijn), moeten we ook en juist aan onszelf vragen. De verbindingen en dialoog die voor de verbetering van de samenleving worden ingezet, dienen we ook en juist voor onszelf in te zetten. We moeten met de PvdA Feijenoord net zoals we dat doen met de samenleving, aan de slag. Heb ik daar vertrouwen in? Ik als lijsttrekker helemaal. We hebben over het recente verleden op verschillende Algemene Leden Vergadering in alle openheid gepraat. Iedereen on z'n zegje doen, en deed dat ook. Dat was een heel goede start. Daarnaast zijn we reeds tijdens de campagne met een trainingstraject bezig, om stevig en gezond met elkaar verder te kunnen. En de afgelopen weken maakt onszelf alleen maar meer overtuigd dat we de goede koers varen.

De allochtonen op de lijst van de PvdA Feijenoord zijn van de tweede en derde generatie. Velen zijn in Feijenoord geboren en getogen, hebben hier gestudeerd, hebben werk en beschouwen Rotterdam als hun thuis. Desondanks blijven ze allochtoon. Laten we hier mee ophouden en zorgvuldig mee omgaan en over berichten. En geef deze Nederlanders de kans om hun verantwoordelijkheid te pakken voor de multiculturele samenleving. Met de hulp van 'anderen' moet dat kunnen, samen moeten we het doen.

Rene Kronenberg (lijsttrekker Pvda Feijenoord), mede ondertekend door Pieter Visser (voorzitter onderafdeling PvdA Feijenoord)