Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 13 februari 2010
PvdA Feijenoord

Oog voor de stem van jongeren - ook ná de verkiezingen

"Jongeren moeten meer kansen krijgen en die ook grijpen. Voor veel andere bewoners geldt dat hun initiatieven beter beloond moeten worden door de deelgemeente." Dat zegt René Kronenberg, lijsttrekker voor de PvdA in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. "Het is niet de bedoeling om allerlei wensen van jongeren en andere bewoners lukraak en blindelings op te volgen, maar het accent mag wel wat meer verschuiven van beleidsvorming naar de uitvoering. De stem van de burger spreekt mee en daar wil ik naar luisteren, niet alleen in verkiezingstijd." In dit persbericht licht Kronenberg zijn mening toe.

Oog voor talent:
"Laat ik voorop stellen dat jongeren een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun positie in de samenleving en met name op de arbeidsmarkt", zegt Kronenberg. "Ze moeten kansen grijpen, maar die moeten ze ook krijgen en daarin spelen wij als lokale overheid een rol. Te weinig jongeren beseffen dat je met een MBO-diploma wellicht nog andere talenten onbenut laat. Ik wil dat meer stimuleren, zodat kinderen ontdekken waar hun talenten liggen, niet alleen kennis in rekenen en taal, maar ook wat ze kunnen op het gebied van sport, muziek, theater en ambachtelijke vaardigheden als tegelzetten en lassen. Een 'talenten-toets' moet naast de citotoets de schoolkeuze voor onze jongeren makkelijker en beter maken."

Niet te corrigeren:
"Toen ik zelf op de Mavo zat, had ik nog geen idee dat ik ook nog Havo, Middelbare Detailhandelsschool en HBO zou studeren en uiteindelijk zelfs sociale wetenschappen aan de universiteit van Utrecht. Elke keer dacht ik dat het niet zou lukken, maar het lukte wel, ik heb er nog dagelijks veel profijt van. Als ik de moed had opgegeven dan was ik nooit op deze plek terechtgekomen. En het erge is: te vroeg stoppen met je opleiding kun je later niet meer corrigeren."

Universiteit in de wijk:
Het was wel gemakkelijker geweest als hij een rolmodel had gehad. "Gelukkig zijn er vandaag de dag mentorprojecten, zodat de drempel vanuit de basisschool naar het voortgezet onderwijs wordt verlaagd. En datzelfde geldt voor de overgang van VMBO naar MBO, van MBO naar HBO en van HBO naar WO. De Erasmus Universiteit is al heel goed toegankelijk voor nieuwe Nederlanders, maar ik wil graag dat de universiteit zich meer in de wijken van Feijenoord laat zien. Daarom wil ik de samenwerking met Henk Oosterling (faculteit Wijsbegeerte) en het Studentenkwartier Dordtselaan de komende jaren voortzetten."

Actieve geest:
Initiatieven van jongeren worden gewaardeerd met financiering. Zo zijn ideeën van de grond gekomen op het gebied van multimedia, sport, rap, debat en de multiculturele samenleving. Ook andere bewoners kunnen ideeën indienen onder het motto 'Poen voor je Plan'. Dat gebeurt ook volgens Kronenberg: "Het is geweldig dat er zoveel initiatieven binnenkomen, dat getuigt niet alleen van betrokkenheid en een actieve geest, het is ook feedback op het beleid dat we als deelgemeente voeren. Belangrijk is dat we niet alleen voorstellen vanuit de traditionele kanalen een kans krijgen, maar ook die van individuen, informele groepen of organisaties van allochtonen. Als daar bijvoorbeeld behoefte is aan voorlichting over koken, pooierboys of homoseksualiteit, kunnen we daar snel op inspelen. Ook hier geldt: iedereen telt mee en doet mee."

Meer uitvoering:
Meer aandacht voor beleidsuitvoering ('poetsen') komt onder meer tot uiting in het voornemen om de meest talentvolle krachten bij overheid en andere organisaties, niet te laten werken in de rijkere wijken, maar juist in een deelgemeente als Feijenoord. "De beste medewerkers van overheid, politie, onderwijs en welzijnswerk zijn hier nodig. Ambtenaren moeten goed kunnen luisteren maar ook in staat zijn de resultaten van een gesprek te vertalen naar een maatregel en deze ook binnen een redelijke termijn te realiseren. Dit geldt overigens ook voor ons politici. Alleen op die manier krijgen we bijvoorbeeld de veiligheidsindex en de sociale index weer omhoog, vooral in de wijken Afrikaanderwijk, Bloemhof, Hillesluis en wijk Feijenoord. En hoe onze jongeren zich ophouden in deze wijken, welke kansen ze grijpen, wel activiteiten te willen ontplooien, is daar weer van invloed op."