Openbaar Ministerie

Verdachte moord Mientjes aangehouden in Marokko

14 februari 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

De verdachte kon worden aangehouden nadat gerichte informatie was gedeeld door de Nederlandse en Marokkaanse politie over de plek waar de verdachte zich mogelijk zou bevinden. Het OM verwacht dat de verdachte in Marokko in staat van beschuldiging zal worden gesteld. Eerder zijn al meerdere stukken uit het dossier met de Marokkaanse autoriteiten gedeeld. Omdat Marokko geen eigen onderdanen uitlevert zullen de komende maanden in het teken staan van voltooiing van het onderzoek alsmede het definitief overdragen van de strafvervolging aan Marokko. De nabestaanden van de slachtoffers zijn over de aanhouding geïnformeerd.

Op vrijdag 7 februari 2003 zijn de twee Nijmeegse vrouwen Mientje Aarts Sewalt en Mientje Bartelen Thijssen uit de Nierstraat in Nijmegen om het leven gebracht. Uit politieonderzoek kwam de Marokkaan al snel als verdachte in beeld. Hij vluchtte de dag van het misdrijf naar het buitenland, via Spanje naar Marokko. Afgelopen jaren zijn politie en Openbaar Ministerie voortdurend bezig geweest met de opsporing van de verdachte en is er intensief contact geweest met de Marokkaanse autoriteiten om de verdachte op te sporen. Sinds september 2009 hebben politie en het Openbaar Ministerie met hulp van Marokkaanse autoriteiten het onderzoek geïntensiveerd. Deze samenwerking is door de Nederlandse autoriteiten als prettig en vruchtbaar ervaren. De Marokkaanse politie heeft eerder al een inval gedaan in een huis waar verdachte mogelijk zou verblijven. Daar werd hij toen echter niet aangetroffen. In oktober 2009 is opnieuw aandacht aan deze zaak besteed in Opsporing Verzocht. Verdachte staat op de nationale opsporingslijst. Zodra 100% vaststaat dat de in Marokko aangehouden man de gezochte verdachte is, zal de naam van de verdachte van deze opsporingslijst worden verwijderd.

In twee andere moordzaken heeft de Nederlandse justitie de strafvervolging overgedragen aan Marokko. In deze beide zaken heeft dit geleid tot een veroordeling in Marokko. Het Openbaar Ministerie heeft ook in deze strafzaak vertrouwen in een goede overdracht van de zaak en behandeling daarvan in Marokko.