Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T 29 januari 2010
Filmvoorstelling over 100 jaar Utrechts bioscoopleven
Met explicatie door Herman de Wit, programmeur NFF
Op zondag 14 februari kunnen liefhebbers van oude films hun hart ophalen in Het Utrechts Archief. In de filmvoorstelling Utrecht in het donker wordt belicht hoe Utrecht in een eeuw tijd een belangrijke plaats verwierf in de Nederlandse filmgeschiedenis. Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival, geeft live toelichting bij unieke historische beelden.
In meer dan honderd jaar ontwikkelde Utrecht zich tot een ware cinemastad. De eerste keer dat Utrechters naar bewegende beelden konden kijken was in 1896. De kermisexploitant Christiaan Slieker streek toen met zijn kinematograaftent neer in Parktuin Tivoli om dit nieuwste medium te laten zien. Sindsdien is er veel veranderd en zijn er vele films voor het Utrechtse publiek vertoond. In 1909 kwamen de bioscoopsalons op, waar lokaal geroemde explicateurs toelichting gaven bij de zwijgende films. Na de introductie van de geluidsfilm in 1929 steeg het aantal bioscopen en filmhuizen aanzienlijk. Met de Nederlandse Filmdagen, uitgegroeid tot het Nederlands Film Festival, is Utrecht een ware filmstad geworden.
De film Utrecht in het donker doorloopt de geschiedenis van de cinemacultuur in Utrecht, met onder andere de oudst bewaarde film die in Utrecht werd opgenomen, het protest van de Utrechtse bioscopen in 1937 en de Spoorbio, een in 1942 tot bioscoop omgebouwde spoorwagon waar menig reiziger mooie uren heeft beleefd. Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival, selecteerde de fragmenten uit deze film en geeft live commentaar. Kortom, een optimale beleving van Utrecht in het donker.
Zondag 14 februari Utrecht in het donker
Beelden van het Utrechtse bioscoopleven en de rijke filmgeschiedenis. Met toelichting door Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival.
Aanvang: 14.30 uur & 15.30 uur
Toegang: ¤ 3,-