Ingezonden persbericht



Galerie Smarius/Steven Sterk, Gorredijk, 30 januari 2010

Twee winnaars exposeren bij Galerie Smarius/Steven Sterk


- Zoltin Peeter, winnaar Gerrit Benner Prijs 2009


- Dolph Kessler, winnaar Zilver Camera 2009

Gerard van Klaveren, Honorair Consul van IJsland opent zondag 14 februari 2010 de expositie van Zoltin Peeter (1942, Amsterdam) die bij Galerie Smarius/Steven Sterk zijn recente sculpturen en tekeningen toont. Van Klaveren en Zoltin Peeter delen hun verwantschap met IJsland. De beeldend kunstenaar reisde in IJsland en Noorwegen, waaruit in 2007/2008 een tentoonstelling bij het Groninger Museum voortvloeide. Zoltin Peeter die op 13 februari 2010 voor zijn ontwikkelingen in de periode 2006-2008 de Gerrit Benner prijs voor Beeldende Kunst 2009 van de provincie Friesland uitgereikt krijgt, exposeert parallel in het Fries Museum te Leeuwarden. Dolph Kessler (1950, Amsterdam) toont foto's uit zijn serie Art Fairs, Mise en scenes from the art world, waarmee hij de Zilveren Camera 2009, categorie Serie kunst, cultuur en entertainment won. Zijn project resulteerde in het fotoboek Art Fairs, waarvoor Huub Mous, kunsthistoricus en publicist, een essay schreef. Huub Mous leidt de expositie van Dolph Kessler in. Galerie Smarius/Steven Sterk presenteert zijn werk tevens op Art Amsterdam 2010. De exposities van de in Friesland wonende en werkende kunstenaars Zoltin Peeter en Dolph Kessler zijn tot en met zondag 21 maart 2010 bij Galerie Smarius/Steven Sterk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk te zien. De galerie is open van 13.00 tot 18.00 uur op donderdag tot en met zondag en op afspraak.

Zoltin Peeter: winnaar Gerrit Benner prijs 2009
Jannewietske de Vries, gedeputeerde cultuur van de provincie Friesland overhandigt Zoltin Peeter op zaterdag 13 februari de Gerrit Benner prijs 2009 voor Beeldende Kunst, voor zijn niet aflatende poging om de krachten van de natuur te vatten. De externe jury licht toe: 'Peeters werken zijn geen directe registraties van het landschap maar een reductie daarvan. Zo ontstaan in zijn werken monumentale bergen, watervallen, ijsmeren, vlaktes en nevels.' Het past in de traditie van de provincie Fryslân om provinciale prijzen te vernoemen naar historische personen zoals de schilder Gerrit Benner (1897-1981) die binnen de discipline waarvoor de prijs wordt uitgereikt van grote betekenis zijn geweest. De juryleden bestaat uit: Lisette Pelsers, directeur Rijksmuseum Twente; Pietje Tegenbosch, kunstcriticus, kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker; Hans van Houwelingen, beeldend kunstenaar;Jelle Bouwhuis curator van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Han Steenbruggen, directeur en conservator van Museum Belvédère te Oranjewoud.

Zoltin Peeter: Er moeten mysteries blijven
De van oorsprong Amsterdammer, woont en werkt sinds 1977 met veel plezier in het rustige en ruimtelijke Noord-Friesland. Na zijn opleiding in Amsterdam en Antwerpen doceerde hij aan de kunstacademie te Enschede. Zijn werk is tentoongesteld en aangekocht door onder andere Rijksmuseum Twente, Museum Kröller Müller, het Fries Museum en het Groninger museum. Zijn werken zijn een impressies en een vertaalslagen van zijn vele werkreizen.

Zo waren de tekeningen en sculpturen die Zoltin Peeter 2007/2008 onder de titel Nordic Solutions/Problems' in het Groninger Museum tentoonstelde, vervaardigd naar aanleiding van reizen naar IJsland en Noorwegen. Het zijn landschappen waarin hij zich de enige aanwezige kan wanen en die hij in de meest letterlijke zin fysiek moet ondergaan om te doorgronden. Ter plekke ontstaan vlotte schetsen waarin het karakter van de waargenomen natuur wordt herleid tot oervormen en lineaire structuren. Zoltin Peeter vertelt enthousiast: 'door iedere ervaring komt er weer een laagje bij. Het werk wordt sterker, krijgt meer kloten omdat de wortels sterker worden. De losse botten krijgen houvast, vormen een geraamte. Naarmate ik ouder word, bakent zich een terrein af, door de keuzes die ik heb gemaakt. Binnen dat afgebakende terrein kan ik de diepte ingaan.'

Dolph Kessler: winnaar zilveren camera 2009
De afgelopen drie jaar fotografeerde Dolph Kessler op (inter-)nationale kunstbeurzen, zoals Frieze Art London, Art Cologne en Art Amsterdam. Dit project legde hij vast in het fotoboek Art Fairs, met essays van kunstrecensent Hans den Hartog Jager, Olav Velthuis, Kees Keijer en Huub Mous. Publicist en kunsthistoricus Huub Mous: "Het komt niet zo vaak voor dat een voormalig wethouder van cultuur een doorstart maakt als beeldend kunstenaar. De foto's die Dolph Kessler op kunstbeurzen maakte lijken geënsceneerd te zijn. De figuren ogen als acteurs in een telkens weer identiek toneelspel. Ze staan voor eeuwig stil in een tableau vivant, alsof ze verwikkeld zijn in een complot om een ideale wereld te creëren. Toch is er niets geënsceneerd. De foto's tonen de werkelijkheid puur zoals hij is. Het ideaaltype schittert onder het oppervlak van wat zichtbaar is. Wat je ziet is echt en niet echt tegelijk. Een kunstbeurs is een kopie van een origineel dat niet bestaat, nooit heeft bestaan en nooit zal bestaan. Telkens weer lijkt de sfeer iets sacraals te hebben." Zelf zegt Kessler hierover het volgende: "Kunstbeurzen en musea zijn dat wat vroeger kerken waren: plaatsen waar het individu zich kan reflecteren terwijl hij of zij opgaat in de massa. De moderne mens kan daar deel nemen aan het grote gebeuren van kunst, net als bij de religie, terwijl ieder nog zijn persoonlijke voorkeur kan ontwikkelen. Ondanks alles blijf je gedeelte van de 'familie'."

Dolph Kessler: Kunst is emotie

Met als achtergrond de studie stedenbouwkunde (TH Delft) en na een loopbaan waarin hij onder andere wethouder van cultuur in Leeuwarden was en studiereizen voor architecten en stedenbouwkundigen organiseerde, maakte Dolph Kessler acht jaar geleden een omslag om na een opleiding aan de fotoacademie Amsterdam als fotograaf aan de slag te gaan. Zijn keuze om het onderwerp kunstbeurzen te fotograferen komt voort uit het belang dat hij aan kunst geeft: " Kunsten geven fundamentele ervaringen door waarmee emoties gemoeid zijn. Zoals het in de wetenschap gaat om ervaringen waarmee de rede, het verstand gemoeid is. Zolang als er mensen zijn bestaat er de behoefte thema's, zoals liefde, dood, eenzaamheid, de natuur en samenleven emotioneel te (ver-)kennen. In al zijn verscheidenheid geeft kunst aan deze thema's een (in-)directe uitdrukking aan en weerspiegelt hoe mensen met emoties omgaan. Kunst geeft de emotionele structuur van samenlevingen door, zorgt voor continuïteit en pakt de benaderingen en zienswijzen uit vroegere tijden weer op."




Ingezonden persbericht