Groenlinks Gouda


GroenLinks wil duurzaam bezuinigen

De komende jaren staan in het teken van bezuinigingen. Ook GroenLinks beseft dat er de komende jaren pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Er zijn gelukkig mogelijkheden om die keuzes minder pijnlijk te maken. Door in duurzaamheid te investeren kunnen we een betere stad én een betere financiële situatie in één keer voor elkaar krijgen. Minder energiegebruik betekent immers een lagere rekening, bijvoorbeeld door slimmer om te gaan met straatverlichting. Om dat kracht bij te zetten heeft GroenLinks op Warme Truiendag op de Markt actie gevoerd voor een duurzaam bezuinigingsbeleid. Er werd een symbolisch windmolenpark bij één van de platanen neergezet.

"Het ambtelijke lijstje bezuinigingen geeft nog geen compleet beeld", aldus Michel Klijmij-van der Laan, gemeenteraadslid voor GroenLinks. "Door éénmalig te investeren in duurzame maatregelen kan je jaar in, jaar uit geld besparen. Daarmee maak je besparingen op andere vlakken, zoals zorg en welzijn, minder hard nodig. Het milieu, de gemeente én de bewoners profiteren zo." De duurzame energiesector wordt ook steeds belangrijker in de economie. De economische crisis kan daardoor zorgen dat de klimaatcrisis aangepakt kan worden en dat we als gemeente kunnen profiteren van de groei in de groene werkgelegenheid.

Als mogelijke maatregelen denkt GroenLinks aan:
* het dimmen of uitzetten van straatverlichting die nu volop staat te branden terwijl er niemand op straat loopt,
* zoveel mogelijk aanhouden van de regel "de vervuiler betaalt", onder andere bij parkeren,

* samenwerking organiseren op gebied van duurzame energie zodat gemeente en ondernemers gezamenlijk energie kunnen besparen,
* een duurzaam Huis van de Stad,

* besparen op autogebruik bij bijvoorbeeld Stadstoezicht,
* investeren in fietsgebruik in plaats van automobiliteit,
* kansen bieden aan duurzame bedrijven zodat er meer werkgelegenheid ontstaat.