Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

België geen koploper meer
De wereld wacht op zwarte lijst clustermunitieproducenten

Brussel, 12 february 2010 - Belgische parlementsleden en diplomaten speelden een cruciale rol in het proces dat heeft geleid tot de Clustermunitie Conventie, die inmiddels door 107 staten is ondertekend. Nu die conventie elk moment in werking treedt, vraagt Netwerk Vlaanderen minister Reynders nog eens dringend werk te maken van een zwarte lijst met clustermunitieproducenten, om zo de positie van België als voortrekker terug te winnen.

Clustermunitie en de financiering daarvan is internationaal een hot topic. Het in oktober gepubliceerde rapport Worldwide investments in cluster munitions; a shared responsibility van IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen situeert wereldwijde investeringen in clustermunitieproducenten en zet verschillende initiatieven om investeringen terug te trekken, in de kijker. CMC lanceerde tegelijk met het rapport een disinvesteringscampagne onder de noemer Stop Explosive Investments . De resultaten zijn overweldigend: tal van landelijke campagnes volgden, met rapporten op nationaal niveau. Verschillende landen namen juridische stappen om investeringen in clustermunitieproducenten te verbieden, waaronder Nederland, Zwitserland en Denemarken.

België was in 2007 het eerste land ter wereld dat een wet aannam waarmee investeringen in bedrijven die antipersoonsmijnen en clustermunitie produceren, verboden worden. Die wet werd in de zomer van 2009 uitgebreid met investeringen in wapens met verarmd uranium. Tot op heden is de Belgische regering er niet in geslaagd de wet te implementeren.

Waar blijft de lijst, minister Reynders?
"De minister van Financiën is verantwoordelijk voor deze situatie," zegt Esther Vandenbroucke van Netwerk Vlaanderen. "Door na te laten een lijst op te stellen, zet minister Reynders de koploperspositie van België inzake clustermunitie op het spel. Een zwarte lijst is deel van de wet: zo'n lijst bevat informatie noodzakelijk voor zowel individuele beleggers als financiële instellingen om er zeker van te kunnen zijn dat ze de wet naleven én voor de regering om dat te kunnen controleren."

Netwerk Vlaanderen roept de Belgische regering op hun eigen wet te implementeren en haar positie als voortrekker op het gebied van investeringen in clustermunitieproducenten, terug in te nemen. België kan en moet een voorbeeld blijven zijn voor de rest van de wereld, door werk te maken van de implementatie van de wet.

Clustermunitie Conventie
Vandaag komen NGO's Netwerk Vlaanderen, International Campaign to Ban Landmines, Human Rights Watch en Handicap International samen om verschillende vragen die opkomen nu de clustermunitie conventie binnenkort in werking treedt. Zal het de slachtoffers echt helpen? Welke producenten - of zelfs landen - moeten op de zwarte lijst? Vanuit welke criteria? Wat verwacht het middenveld van de EU?

De clustermunitie conventie is een internationaal verdrag dat clustermunitie verbiedt en eisen stelt om slachtoffers te helpen. Het werd aangenomen in 2008 en is nu ondertekend door 107 landen en geratificeerd door 27 landen. Nog drie en dan treedt de conventie in werking.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht