Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum: 10 februari 2010

: Antwoorden op kamervragen over de minutenregistratie

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de CDA-Kamerleden A.S. Uitslag en J.M. de Vries over de minutenregistratie, ingezonden op 2 februari 2010.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker





Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden A.S. Uitslag en J.M. de Vries over de minutenregistratie ingezonden dd 2 februari 2010.

Vraag 1)
Herinnert u zich dat u op 6 oktober 2009 een reactie heeft gezonden op de kamerbreed aanvaarde motie Jan de Vries1), waarin gevraagd wordt om de minutenregistratie in de AWBZ-zorg per onmiddellijke ingang te beëindigen, waarin u voorts aangeeft in pilots te willen onderzoeken of kan worden gewerkt met de zogenaamde zorgleefplannen in plaats van met de minutenregistratie? Zijn er pilots bij u aangemeld en inmiddels gestart? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1)
In mijn brief van 6 oktober jl. heb ik de pilots met als doel het verminderen van de administratieve lasten aangekondigd. In het vervolg van mijn brief heb ik in overleg met Actiz, ZN en LOC de inrichting van de pilots besproken, waarbij Actiz heeft aangegeven, teneinde een zo groot mogelijk rendement uit de pilots te halen, te hechten aan een zorgvuldig uitgewerkte voorbereiding, alvorens daadwerkelijk van start te gaan. Die voorbereiding vindt momenteel plaats, waarbij een programma van eisen, doelstellingen en randvoorwaarden worden geformuleerd. Daarbij komen onder andere aan de orde de relatie van de eigen bijdrage met de daadwerkelijke uitvoering van het zorgleefplan, wensen van en gevolgen voor clliënten en de wijze van vastelling c.q. tarifering van de eigen bijdrage en uitvoeringsaspecten. Uitgangspunt blijft een zo eenvoudig mogelijk systeem, te weten een vaste vergoeding voor de aanbieder en een vaste eigen bijdrage gekoppeld aan de indicatie.
Intussen heeft zich al een aantal zorginstellingen gemeld bij VWS (Omring en Rivas) en bij Actiz (Zuwe, Hilverzorg) die graag willen meedoen aan een pilot rond minutenregistratie.

Vraag 2)
Bent u bijvoorbeeld bekend met de voorgenomen pilot van de Rivas Zorggroep? Worden deze en andere pilots actief gefaciliteerd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)? Zo ja, hoe?

Antwoord 2)
Ja. Rivas zorggroep heeft zich per brief bij VWS gemeld. De Rivas zorggroep is benaderd en binnenkort wordt met Actiz, ZN en LOC en de Rivas zorggroep overlegd over de inrichting van de pilot. Tevens worden de ideeën van de Rivas zorggroep gebruikt bij de uitwerking van de pilots, zoals gemeld in vraag 1. De Rivas zorggroep is van plan per 1 april 2010 van start te gaan. Het CAK is betrokken en heeft aangegeven de pilot te steunen en geen belemmeringen te zien voor de pilot. Ook het betrokken Zorgkantoor Waardenland staat achter de pilot en werkt mee. CAK en NZa hebben overigens al eerder hun medewerking aan dergelijke pilots toegezegd.

Vraag 3)
Wanneer kan de Kamer de resultaten van deze pilots tegemoet zien, zodat daarna snel kan worden besloten tot het beëindigen van de minutenregistratie?

Antwoord 3)
Ik verwacht de resultaten van de pilots dit najaar ter beschikking te hebben. Door de grondige voorbereiding met alle betrokken partijen ga ik er van uit dat deze pilots voldoende informatie opleveren om een verantwoord besluit te kunnen nemen.

Vraag 4)
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het algemeen overleg over de administratieve lasten op 11 februari 2010?

Antwoord 4)
Ja.


1 Kamerstuk 30 597, nr. 59.