D66

vrijdag 12 februari 2010

Rinnooy Kan: Onderwijs heeft geen vijanden in Nederland, maar ook weinig echte vrienden

Prominent D66 lid Alexander Rinnooy Kan maakt zich grote zorgen over het onderwijs in Nederland. "Onderwijs heeft geen vijanden in Nederland, maar ook weinig echte vrienden. Onderwijs zou de irrelevante verschillen tussen mensen moeten verkleinen en tegelijkertijd de relevante verschillen tussen mensen moeten vergroten. Op beide punten is het nog niet op orde in Nederland. Iemands sociaal economische herkomst blijkt helaas nog altijd de belangrijkste voorspeller voor het type onderwijs dat hij of zij geniet en ook slaagt Nederland er onvoldoende in om toptalent te stimuleren", aldus Rinnooy Kan tijdens een bijeenkomst van D66 Rotterdam. Alexander Rinnooy Kan benadrukte dat Rotterdam vooralsnog een goede naam heeft in het buitenland. Nederland behoort echter internationaal gezien inmiddels tot de middenmoot qua kennisuitgaven per hoofd van de bevolking.

Breng Erasmus dichterbij Coolsingel

Alexander Rinnooy Kan, voormalig rector magnificus van de Rotterdamse universiteit, betoogde dat hij graag zou zien dat een onderdeel van de Erasmus Universiteit op de Coolsingel gesitueerd zou zijn, zodat er midden in de stad een zichtbaar symbool van dit beroemde Rotterdams instituut staat. De Erasmus Universiteit Rotterdam staat te ver van de Coolsingel. De aanwezigheid van studenten kan het centrum van Rotterdam bovendien een nieuwe dynamiek geven. Rinnooy Kan verwees in zijn oproep naar eerder geopperde ideeën in de Rotterdamse politiek om daarvoor het historische pand van het voormalige postkantoor te gebruiken. Daarnaast betoogde Rinnooy Kan dat de gemeente en de universiteit nog actiever zouden kunnen samenwerken bij de ontwikkeling van Rotterdam. Ook kunnen gemeente en universiteit nog meer doen aan het begeleiden van talentvolle Rotterdammers.

Een leven lang leren

Het principe van 'een leven lang leren' wordt volgens Rinnooy Kan nog veel te weinig benut in Nederland. Ook Salima Belhaj, lijsttrekker van D66 Rotterdam, gelooft in de filosofie van 'een leven lang leren' om de werkgelegenheid in Rotterdam op peil te houden. Voor mensen op beroepsleeftijd wordt de rol van onderwijs in de vorm van bij- of omscholing volgens haar onderschat. Belhaj: "Op een steeds flexibelere arbeidsmarkt, waarin een baan voor het leven allang niet meer gebruikelijk is, is het vergaren van nieuwe kennis en vaardigheden van essentieel belang om een garantie op werk te behouden. Wij geloven dus in continue aandacht voor onderwijs als middel om mensen in Rotterdam echt aan het werk te houden."