Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Pangasius aquacultuur in Vietnam


12 februari 2010 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister reageert op een rapport over de voedselveiligheid en duurzaamheid van de kweek van Pangasius. De VWA heeft vorig jaar al geconstateerd dat de vis geen risico's veroorzaakt.

Geachte Voorzitter,
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft mij verzocht een reactie te geven op het rapport "de Pangasius aquacultuur in Vietnam" (Velzeboer-Scienta Nova). In dit rapport worden vraagtekens geplaatst bij de voedselveiligheid en duurzaamheid van de kweek van Pangasius. Ten algemene geldt dat de Europese wetgeving betreffende import van vis en visproducten eist dat het exporterende land een voedselveiligheidssysteem heeft, equivalent aan het systeem in Europa. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door EU-inspecteurs. Om eventuele risico's verder uit te sluiten heeft de Europese Commissie onlangs besloten onderzoek te doen naar de voedselveiligheid van geïmporteerde kweekvis. Dit naar aanleiding van vragen uit het Europees Parlement.
Met de beleidsbrief ontwikkelingssamenwerking (TK, 2007-2008, 31 250, nr. 14), heb ik uw Kamer geïnformeerd over de wijze waarop de Nederlandse Overheid bijdraagt aan verduurzaming van internationale grondstofketens. Zo werken in dit kader van het publiek private Partnership Vietnam, Nederlandse bedrijven, onderzoeksinstellingen en (internationale) NGO's samen met de Vietnamese overheid en bedrijfsleven aan een duurzame productie van Pangasius. Er is onderzoek gedaan naar de milieu-impact van de Pangasiusviskweek op het locale milieu (de Mekong). Over de aanbevelingen voortkomend uit dit onderzoek is LNV in overleg met het Vietnamese ministerie van Landbouw. Daarnaast worden er ook trainingen aangeboden op gebied van duurzame aquacultuur en voedselveiligheid. Gezien het economisch belang van de Pangasius kweek is de Vietnamese overheid er veel aan gelegen te voldoen aan de Europese eisen. Mede daarom wordt er door de Vietnamese overheid en ondernemers volop geïnvesteerd in het verduurzamen van de Pangasiuskweek. Veel, op export gerichte bedrijven, zijn bezig met certificatie voor Global GAP omdat Europese importeurs dit verlangen.

Daarnaast heeft het Wereld Natuur Fonds "aquaculture dialogues" opgezet voor Pangasiuskweek, als opmaat naar certificering voor het in ontwikkeling zijnde Aquaculture Stewardship Council (ASC) keurmerk. Dit keurmerk wordt gezien als de toekomstige standaard voor duurzaamheid in de aquacultuur. Naar verwachting zal de eerste ASC gecertificeerde Pangasius binnen 2 jaar op de markt zijn.
Tenslotte heeft de VWA vorig jaar een onderzoek afgerond naar de aanwezigheid van chemische contaminanten in kweekvis, en naar het voorkomen van resistentie tegen antibiotica (een indicator of de vis met antibiotica in contact is geweest). Uit deze onderzoeken zijn geen overschrijdingen van de wettelijke normen geconstateerd. Het Bureau risicobeoordeling van de VWA concludeert daarom dat de consumptie van kweekvis, waaronder Pangasius, geen specifieke gezondheidsrisico's veroorzaakt.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg