Openbaar Ministerie

Aanhoudingen in België voor openlijk geweld in Groesbeek

12 februari 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Op 11 februari zijn in België (Antwerpen) vijf verdachten met de Belgische nationaliteit aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, zware mishandeling, diefstal met geweld en vernieling op 18 juli 2009 in Groesbeek voorafgaand aan een oefenwedstrijd NEC-Geminal Beerschot. Deze verdachten zijn door de Belgische autoriteiten aangehouden op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De verdachten zijn voor de Belgische onderzoeksrechter geleid en in afwachting van de overlevering door de onderzoeksrechter in vrijheid gesteld. De verwachting is dat de verdachten binnen 10 dagen aan de Nederlandse politie overgeleverd zullen worden. Zij zullen dan aangehouden worden en gehoord worden over de feiten waar zij van verdacht worden. Vervolgens zal worden besloten of ze worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ongeregeldheden
Op 18 juli 2009 is de oefenwedstrijd NEC-Geminal Beerschot (Antwerpen) die in Groesbeek bij De Treffers gespeeld zou worden afgelast wegens ongeregeldheden. Kort voor aanvang van de wedstrijd begon in het stadion een deel van de Belgische supporters onderling te vechten. Vervolgens trokken de vechtende supporters de tribune op en sloegen daar verschillende mensen uit het publiek. Ook werden stadionstoeltjes en reclameborden vernield. Bij de vechtpartij raakten vijf mensen gewond, waarbij een aantal mensen ernstig letsel hebben opgelopen. De supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan dit openlijk geweld zijn voor de komst van de politie vertrokken. Om verdere ongeregeldheden te voorkomen heeft de politie de overige Belgische supporters (zo'n 70 supporters) naar hun auto's en bussen begeleid. Deze bussen zijn door de politie tot aan de Belgische grens begeleid. Voor de wedstrijd werd door supporters een steen door de ruit gegooid bij een woning aan de Herwendaalseweg. Het slachtoffer deed hiervan aangifte.

Onderzoek
Vervolgens is door politie en Openbaar Ministerie een groot onderzoek ingesteld om de identiteit van de geweldsplegers vast te stellen, onder andere met behulp van camerabeelden. In het onderzoek zijn 20 aangiften opgenomen, het merendeel voor openlijke geweldpleging en daarnaast een aantal voor vernieling en mishandeling. Meerdere getuigen zijn gehoord. Er heeft in het onderzoek nauwe samenwerking plaatsgevonden met de Belgische autoriteiten. De samenwerking tussen de politiekorpsen is prima verlopen. Ook is er nauw samengewerkt met de gemeente Groesbeek, vooral met betrekking tot het informeren van de slachtoffers gedurende het onderzoek. De politie heeft dossier opgemaakt en dit ingezonden naar het Openbaar Ministerie. Het OM heeft middels een Europees Arrestatiebevel de Belgische autoriteiten verzocht tot aanhouding van de Belgische verdachten en tot overlevering aan Nederland.