Waterschap Aa en Maas

herstel St. Annabos

Inspraakprocedure inrichtingsplan herstel St. Annabos

Het St. Annabos wordt in de reconstructieplannen aangeduid als een `natte natuurparel'. Dit zijn belangrijke natte natuurgebieden met bijzondere ecologische waarden die afhankelijk zijn van water. De meeste van deze gebieden zijn min of meer verdroogd en ook de waterkwaliteit en de inrichting van de beken laten te wensen over. Hierdoor zijn er te weinig dier- en plantensoorten en de kwetsbare soorten zijn vaak al helemaal verdwenen. De Natte natuurparel `St Annabos' is mede daarom zo speciaal gebied omdat het precies langs de Peelrandbreuk ligt. Door de breuk in de ondergrond wordt het diepere en kwalitatief goede water naar boven gestuwd waardoor de hoger gelegen gronden erg nat zijn (Wijst). Waterschap Aa en Maas heeft voor het herstel van dit gebied een inrichtingsvisie en een inrichtingsplan opgesteld. Voor dit plan start op 15 februari de inspraakprocedure. Deze duurt tot 29 maart.

Maatregelen
Het inrichtingsplan geeft de geplande inrichtingsmaatregelen voor fase
1 van het hydrologisch herstel van de natte natuurparel St. Annabos weer. De maatregelen zijn hoofdzakelijk gericht op het bereiken van de gewenste natuur, de natuurdoeltypen. Daarnaast worden ook cultuurhistorische, landschappelijke en educatieve maatregelen meegenomen. Concreet betekent dit dat er sloten gedempt moeten worden, slootbodems moeten minder diep gemaakt worden en er moeten stuwen geplaatst worden.

Inzien plannen
Het inrichtingsplan en de inrichtingsvisie zijn in te zien in de bibliotheek van het kantoor van waterschap Aa en Maas in Den Bosch. Tevens liggen de plannen op het districtskantoor van het waterschap te Loosbroek. De plannen staan ook op de website: www.aaenmaas.nl

Inspreken
Uw zienswijze op het inrichtingsplan (de inrichtingsvisie ligt er enkel als bijlage) kunt u gedurende de termijn van ter inzagenlegging schriftelijk of mondeling kenbaar maken. Uw schriftelijke zienswijze kunt u tot 29 maart 2010 indienen bij het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, t.a.v. de heer P. Rutten, postbus 5049, 5201 GA 's-Hertogenbosch. Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer Rutten (073-6156806).

Verdroging Brabant breed tegengaan
In Noord-Brabant waren vroeger veel veengebieden en natte beekdalen te vinden. Inwoners konden genieten van een grote verscheidenheid aan planten- en daardoor van diersoorten. Denk maar aan plantensoorten als orchideeën en zonnedauw die een moerasachtige, heiige of veengrond nodig hebben. Helaas zijn deze nu allemaal vervangen door soorten als het riet, wilgenroosjes en brandnetels. Soorten die het minder nauw nemen met de waterkwaliteit en het grondwaterpeil. Als de natuur achteruit gaat en de waterhuishouding raakt ontregeld, dan is er sprake van verdroging. En op zowel Rijks- als Europees niveau is dan ook afgesproken dat we daar wat aan gaan doen, dat we de verdroging gaan bestrijden om onze natuur te behouden en ontwikkelen. De drie Brabantse waterschappen en de Provincie Noord-Brabant hebben de handen dan ook ineen geslagen. Want alleen door vernatting kunnen we ervoor zorgen dat we meer verscheidenheid krijgen in onze planten- en diersoorten en dat zeldzame soorten terugkeren, zoals de Spaanse ruiter, het pimpernelblauwtje, de moeraswespenorchis, de éénbes en de slanke sleutelbloem. De Brabantse waterschappen en de Provincie Noord-Brabant gáán ervoor. In Noord-Brabant zijn circa 90 natte natuurparels.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Verdrogingbestrijding St. Annabos maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.