Project Gemeente Westland

aardwarmte-boring weer iets dichterbij

Eerste aardwarmte-boring weer iets dichterbij

Publicatiedatum: 12-02-2010

Onderzoek naar bodemgesteldheid in Westland

De gemeente Westland, de provincie Zuid -Holland en een aantal glastuinbouwbedrijven zijn een onderzoek gestart naar de geologische ondergrond in Westland. Doel van het onderzoek is een beeld te krijgen van de bodemgesteldheid, zodat op basis daarvan kan worden bepaald op welke plaatsen het boren naar aardwarmte het meest succesvol is. Het onderzoek is naar verwachting in mei van dit jaar afgerond.

Ondanks het feit dat in Westland regelmatig is geboord naar olie en gas, is er meer informatie nodig over de bodemgesteldheid. De gemeente Westland heeft samen met zeven bedrijven die een opsporingsvergunning voor aardwarmte hebben het voortouw genomen om de Westlandse bodem beter in beeld te brengen. Het onderzoek richt zich op de bodemlagen op een diepte van 500 tot 3.000 meter. Hierin bevinden zich in Westland de zandpakketten met warm waterreservoirs. Of deze reservoirs met succes kunnen worden geëxploiteerd hangt af van de maximum hoeveelheid water die kan worden opgepompt (debiet) en de temperatuur van het water.

Businesscases
De resultaten van het onderzoek vormen de basis voor vervolgstappen. Zo kunnen de houders van de opsporingsvergunningen businesscases laten opstellen waarin de haalbaarheid van de winning van aardwarmte wordt vastgesteld. Ook kunnen op basis van het geologisch onderzoek offertes worden opgevraagd bij boorfirma's en subsidies worden aangevraagd. Al met al komt een eerste boring naar aardwarmte in Westland een stap dichter bij.

De houders van een opsporingsvergunning willen minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Redenen hiervoor zijn onder meer de beperkte beschikbaarheid van fossiele brandstoffen, waardoor de verwachting is dat de energieprijs gaat stijgen, en de toenemende vraag van de markt naar duurzame producten. Ook voor de overheid zijn verduurzaming en energietransitie belangrijke speerpunten, onder andere om de CO2-uitstoot te verminderen en de lokale economie te stimuleren.

Het geologisch onderzoek wordt voor de helft betaald door de deelnemende glastuinbouwbedrijven. De gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland betalen de andere helft. Agro AdviesBuro zal zorgen voor afstemming tussen de verschillende partijen en hun ervaringen bij andere aardwarmte-projecten delen.