Ingezonden persbericht


Randstad 2040 - Bomen in het Groene Hart

Den Haag, 12 februari 2010 - 'De Randstad heeft geen identiteit, dus doe dan ook niet alsof die wel bestaat', aldus Aart Jan de Geus, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), tijdens het door VROM in samenwerking met Nicis Institute georganiseerde congres in Amsterdam met als titel 'Sterke steden, sterke Randstad, 2040, is nu'. 'Het is pompen of verzuipen met de Randstad. We moeten keuzes durven maken als we de groei en ontwikkeling willen stimuleren. Eén van deze keuzes is de benutting van het groene hart. Deze hooipolder is agrarisch gebied zonder verdere bestemming. Plek om te wonen en te recreëren is nodig is als we de Randstad willen laten groeien', aldus de Geus.

Volgens de cijfers van de OESO is het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in de Randstad weliswaar hoog, maar is de groei van dit inkomen relatief laag. 'De toename van de arbeidsproductiviteit is opvallend laag. Als dit doorgaat zitten we tussen 2010 en 2015 onder het gemiddelde van de OESO'. Groei en ontwikkeling van de Randstad kan volgens De Geus worden gestimuleerd door de verbetering infrastructuur, een van de grootste obstakels is immers de filetoename. Dit is in vergelijking met de ons omringende landen buitenproportioneel. 'De kilometerheffing is innovatief en een goede manier om dit probleem op te lossen'.

Een ander probleem is dat de woningvoorraad op slot zit. Mensen met stijging van inkomen stromen niet door. 'Het benutten van het groene hart is een taboe dat doorbroken moet worden.' Als obstakel voor een slagvaardig bestuur noemde De Geus de grote hoeveelheid aan informatie die via allerlei kanalen beschikbaar is. "De selectie van deze informatie is een politiek proces, wees daar transparant over". De Geus gaf tenslotte de prioriteiten voor de toekomstige ontwikkeling van de Randstad op een rij: rekening rijden invoeren, investeren in scholing (compenseer achterstanden van kinderen uit sociaal economisch zwakke milieus), benutting van het groene hart, woningmarkt vlot trekken, aandacht voor de arbeidsmarkt (toegankelijk maken voor alle partijen, ook migranten), en tenslotte nadenken over de bestuurlijke slagvaardigheid, wat niet per se hoeft uit te komen op een nieuwe provincie Randstad.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht