Vereniging Eigen Huis: waterschapslasten moeten fors omlaag

12/02/2010 09:49

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: Waterschapslasten moeten fors omlaag

De waterschapslasten voor Nederlandse huishoudens stijgen in 2010 met bijna 3% . Dat biedt volgens Vereniging Eigen Huis geen enkele reden tot tevredenheid. We betalen in Nederland met zijn allen nog steeds te veel. Door de grote inefficiency liggen de lasten die de waterschappen doorberekenen aan de ingezeten op een veel te hoog niveau.

Schoon water kan veel goedkoper

Nu iedereen in Nederland wordt gevraagd de tering naar de nering te zetten, is Vereniging Eigen Huis van mening dat ook de waterschappen eraan moeten geloven. Een belangrijke efficiencyslag is te maken door het samenvoegen van het beheer van riolering en zuivering in zelfstandige afvalwaterbedrijven. Momenteel worden deze taken nog door respectievelijk gemeenten en waterschappen los van elkaar uitgevoerd. Onderzoek wijst uit dat een samenvoeging van deze afvalwatertaken structureel tot een besparing van 600 miljoen euro leidt. Vereniging Eigen Huis is van mening dat deze samenvoeging moet worden afgedwongen met een afvalwaterwet, omdat zij bang is dat deze anders niet tot stand wordt gebracht door de waterschappen. Vereniging Eigen Huis zal het kabinet middels een brief op de noodzaak en urgentie van een afvalwaterwet wijzen.

Zorg voor droge voeten kan efficiënter

Ook het verminderen van het aantal waterschappen leidt ertoe dat waterschappen in de toekomst doelmatiger en efficiënter kunnen werken. Ook de Unie van Waterschappen staat achter het idee om te komen tot een goedkoper waterbeheer in Nederland. Vereniging Eigen Huis benadrukt dat nù het moment is om te besparen en dat er tempo moet worden gemaakt met het zetten van doelmatige stappen.

Waterschapslasten stijgen met bijna 3%

De waterschapslasten stijgen in 2010 met gemiddeld bijna 3%, dat is drie maal de verwachte inflatie. De stijging geldt voor zowel eenpersoonshuishoudens als meerpersoonshuishoudens. Vorig jaar hadden vooral eenpersoonshuishoudens te lijden onder een aanzienlijke lastenstijging van 17%, terwijl gezinnen zo'n 5% meer gingen betalen.

Het lijkt erop dat alle aandacht voor en kritiek op de forse stijgingen van het vorige jaar zijn effect heeft gehad. De waterschappen zijn dit jaar voorzichtiger geworden met het doorvoeren van lastenstijgingen. Toch voeren enkele waterschappen in deze tijd van economische malaise forse tariefstijgingen door.

Zo laat het Hoogheemraadschap Rijnland de tarieven met bijna 10% stijgen. Dit terwijl er na de waterschapsverkiezingen beloofd werd de tariefstijgingen zo beperkt en geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Ook Delfland laat een aanzienlijke stijging zien van ruim 8%.

Het Waterschap Veluwe liet na de verkiezingen opschrijven dat ze er nadrukkelijk naar zouden streven om de lastenstijgingen te beperken tot het inflatieniveau. De lastenstijging voor eenpersoonshuishouden bedraagt 6% en voor meerpersoonshuishoudens 5%.

Onafhankelijk toezicht noodzakelijk

Vereniging Eigen Huis is van mening dat de waterschappen de tariefstijgingen en de grote verschillen in tarieven beter moeten verantwoorden richting de consument. De vereniging pleit in dat kader al jaren voor onafhankelijk toezicht door een landelijke rekenkamer op de tarieven en efficiency van de waterschappen.





http://www.eigenhuis.nl