Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
11-02-2010

Artist in Residence
Vierde editie Vrije Ruimten Zuidas

Nog altijd streeft de huidige stedenbouw naar een perfecte, nieuwe wereld, zo ook in de Zuidas. Maar hoe reëel is die wereld? Welke ruimte is er voor toeval en voor het individu? Vijf kunstenaars lieten zich inspireren door de Zuidas, met als resultaat een gezamenlijke presentatie.

Deze vijf ambitieuze, in het stedelijk landschap geïnteresseerde beeldend kunstenaars hebben zich vanuit de Vrije Ruimten Zuidas Artists In Residence in het voormalig Sint Nicolaasklooster de afgelopen vijf maanden ter plekke beziggehouden met de ontwikkelingen en ambities van de Zuidas. Het gaat om Lieven de Boeck (Belgisch kunstenaar en architect), Frank Havermans (kunstenaar en ontwerper), performance- en installatiekunstenaar Sachi Miyachi en fotograaf Shinji Otan (beiden uit Japan) en tenslotte componist en interdisciplinair kunstenaar Tom Tlalim.

Kunstenaars hebben macht noch geld om directe verandering tot stand te brengen, maar kunnen wel op een inspirerende, betrokken wijze tonen hoe het ook anders kan. In deze vierde editie van de Vrije Ruimten Zuidas A.I.R. houden zij dan ook een hartstochtelijk pleidooi voor toeval en vergissing, voor bochten en kronkels, voor verrassingen en aanhechtingen in het stedenbouwkundig patroon. Voor een stad als groeiend organisme met bezieling, humor en verhalen.

Van 12 februari tot en met 12 maart presenteren zij de uitkomsten van hun werkperiode in de gezamenlijke tentoonstelling Vrije Ruimten Zuidas A.I.R. 2010.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, met een bijdrage van planoloog Stan Majoor, in 2008 gepromoveerd op drie grootschalige, stedelijke ontwikkelingsprojecten: de Zuidas Amsterdam, Ørestad in Kopenhagen en Forum in Barcelona in hun streven naar 'nieuwe stedelijkheid'.

De Vrije Ruimten Zuidas A.I.R. is een project en denktank in het voormalig Sint Nicolaasklooster, waarbij kunstenaars onafhankelijk en in alle vrijheid onderzoek doen, meedenken, vragen stellen en hun persoonlijke visie geven op de ontwikkelingen en ambities van de Zuidas. Als enige in zijn soort legt deze Artists In Residency een expliciete relatie tussen de beeldende kunst, de stedenbouw en het publieke domein.