Een andere verklaring voor de "hockeystick" van het IPCC
Verdroging kan de gemeten temperatuurstijging ook verklaren
DELFT, 20100211 -- Onlangs kwam het rapport van het IPCC uit over klimaatverandering. Volgens het klimaatpanel wordt de gemeten opwarming van de aarde veroorzaakt door het broeikaseffect. Klimaatsceptici betwijfelen dit. In Delft houdt Andries Rosema zich beroepshalve al 35 jaar bezig met het meten van temperatuur, straling en verdamping vanuit satellieten. Hij stelt dat er onvoldoende aandacht is voor andere verklaringen van de temperatuurstijging. Er is al lange tijd sprake van toenemende verdroging van het land. Hij laat zien dat verdroging de gemeten temperatuurstijging ook kan verklaren. Daarmee staat het IPCC rapport eens te meer ter discussie.
In het laatse IPCC rapport wordt wederom een grafiek gepresenteerd die de opwarming van de aarde laat zien. Deze grafiek vertoont de laatste honderd jaar een sterke ombuiging naar boven en wordt door zijn typische vorm ook wel de "hockeystick" genoemd. Deze hockeystick vormt een belangrijke poot onder de huidige klimaathype. Volgens Rosema staat niet ter discussie dat het klimaat veranderd, maar is het wel de vraag waardoor. De oorzaak bepaalt immers in belangrijke mate wat we er aan kunnen doen.
In Nederland bestaat al zeker dertig jaar aandacht voor de verdrogingsproblematiek, veroorzaakt door door verlaging van de grondwaterstand, drainage van de bodem en toename van het verhard oppervlak. Daardoor neemt de verdamping in Nederland af. Nu weet iedereen die wel eens met blote voeten op het strand heeft gelopen dat nat zand veel koeler is dan droog zand. Dat komt door verdamping. De referentie verdamping in Nederland bedraagt volgens het KNMI zo'n 540 mm water per jaar ofwel 1.5 mm per dag. Het verdampen daarvan veroorzaakt een temperatuurverlaging van 5 graden Celcius. Omgekeerd geeft een vermindering van verdamping een temperatuurverhoging
Een van de oorzaken van de verdroging is de toename van het verhard oppervlak, momenteel ca. 10% van het grondoppervlak. Bij verhard oppervlak loopt bijna alle neerslag weg en is de verdamping zeer gering. Daarnaast is de verdroging ook het gevolg van wateronttrekking en daling van de grondwater spiegel. Dit wordt zelfs als een veel belangrijkere oorzaak van de verdroging gezien. We kunnen dan wel aannemen dat de verdamping tegenwoordig zeker 20% minder is dan in de tijd dat ons land nog in ongerepte toestand verkeerde. Dit betekent dat de gemiddelde oppervlakte temperatuur met 1 graad zal zijn gestegen. Deze stijging werkt voor de helft door in de luchttemperatuur op 2 meter hoogte: 0.5 graad Celsius.
Rosema heeft de temperatuurstijging door verdroging gereconstrueerd door aan te nemen dat deze verdroging gelijke tred houdt met de bevolkingstoename. Dan komt er een grafiek tevoorschijn die eveneens een "hockeystick" laat zien, met vrijwel dezelfde temperatuurstijging in de afgelopen 100 tot 200 jaar als gemeld door het IPCC. Volgens hem zijn verdroging en de gemeten opwarming mogelijk twee kanten van dezelfde medaille. "Overheid, politiek en bedrijfsleven zouden niet achter de klimaatlobby moeten aanhollen en zich verplichten tot grote investeringen gericht op CO2 vermindering" vindt hij. "Dit moet eerst beter worden uitgezocht. De energievraag van de opkomende landen is enorm en misschien kunnen we beter investeren in schone kernenergie"
EARS
Ingezonden persbericht