Gemeente Zoetermeer

Oostpunt blijft jongerencentrum

Het Oostpunt aanhouden als jongerencentrum is essentieel voor het jongerenwerk in Oosterheem, zo blijkt uit de evaluatie van het jongerenwerk in Zoetermeer. Het college vraagt de raad in te stemmen met het definitief toewijzen van het Oostpunt als jongerencentrum, maar ook om het jongerenwerk in Zoetermeer verder te verbeteren.

Veel jongeren bezoeken graag een jongerencentrum in hun vrije tijd. Andere jongeren zijn daarin minder geĂŻnteresseerd. Een combinatie van jongerencentra en 'outreachend' jongerenwerk is nodig om bijvoorbeeld overlast op locaties terug te brengen. Outreachend houdt daarbij in dat een Mobiel Jongeren Team wensen en behoeften van jongeren in beeld brengt en deze jongeren toeleidt naar activiteiten of op een andere manier activeert.

Ook blijkt uit de evaluatie dat de verschillende dienst- en hulpverleningsorganisaties goed samenwerken door bijvoorbeeld de komst van de Verwijs Index Zoetermeer. Maar het kan altijd beter. Met het oog op de veranderende samenleving en de behoeften van jongeren wordt als onderdeel van het verbetertraject een visie op het jongerenwerk ontwikkeld. Deze visie moet passen binnen de twee thema's uit de Stadsvisie 2030: jeugd en wijkontwikkeling. Het traject resulteert in een meerjarenplan jongerenwerk.