Weidevogelbalans 2010: nieuwe aanpak is noodzakelijk

11/02/2010 09:21

Landschapsbeheer Nederland

Het gaat nog steeds niet goed met de Nederlandse weidevogels, blijkt uit de onlangs verschenen Weidevogelbalans 2010. Een lichtpuntje: onderzoek maakt steeds duidelijker aan welke randvoorwaarden weidevogelgebieden moeten voldoen. Voor grutto's betekent dat voldoende goed 'kuikenland', grasland waar gruttokuikens voldoende voedsel kunnen vinden om groot te worden. In een aantal gebieden is dit ook gelukt. De grote uitdaging voor het nieuwe subsidiestelsel voor natuur- en landschapsbeheer (SNL) is om alle goede weidevogelgebieden hiervoor optimaal in te richten en te beheren en daarbij ook de specifieke eisen van de andere weidevogels in het oog te houden.

Het aantal broedparen van vooral de steltlopers onder de weidevogels gaat nog steeds achteruit. De afname bij soorten als grutto, kievit en scholekster bedraagt jaarlijks circa 5%. Met zangvogels zoals veldleeuwerik gaat het ook niet goed, maar enkele eenden- en ganzensoorten zoals krakeend en grauwe gans nemen wel in aantal toe.

Uitkomen van eieren

Lang niet alle eieren komen uit. Uit de legselgegevens die de circa 11.000 vrijwilligers jaarlijks verzamelen , valt op te maken dat vanaf 2000 het uitkomstresultaat van legsels bij kievit en scholekster is afgenomen. Vooral in de zandgebieden van Oost- en Zuid-Nederland. Dat is deels veroorzaakt doordat er meer eieren zijn opgegeten door vogels en zoogdieren.

Kuikenland

Helaas sterft een groot deel van de uitgekomen kuikens, doordat er in modern grasland vaak te weinig voedsel en schuilgelegenheid te vinden is. Vooral de omvang en de kwaliteit van grasland-percelen als opgroeigebied voor kuikens is van doorslaggevend belang voor het behoud van weidevogels zoals de grutto. In projecten zoals Nederland Weidevogelrijk is door boeren en terreinbeheerders in een aantal gebieden hiermee geëxperimenteerd. Het vereiste voortplantingssucces om de populatie op peil te houden, wordt in sommige gebieden gehaald. Dat zijn er echter nog te weinig om de achteruitgang te stoppen.

Het is voor het eerst dat er een speciale Weidevogelbalans uitkomt, die specifieker ingaat op deze bijzondere groep vogels dan de reeds bestaande Vogelbalans.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.landschapsbeheer.nl