CDA

Blauwvintonijn verdeelt Europees Parlement
donderdag 11 februari 2010
Het voorstel een handelsstop in te voeren voor bedreigde blauwvintonijn uit de Middellandse Zee is door een meerderheid aangenomen in het Europees Parlement. Het voorstel zorgde voor onderlinge verdeeldheid binnen veel politieke fracties doordat Zuid-Europese leden zich tegen het voorstel van de milieucommissie verzetten.

Esther de Lange - lid van de milieucommissie en rapporteur voor biodiversiteit - is blij met de aanname van het voorstel en roept de Europese Commissie op de handelsstop daadwerkelijk op te nemen in het voorstel van de EU voor de internationale CITES conferentie die volgende maand in Doha beslist over de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten.

De Lange: "Voor mij is het een eerste testcase voor de nieuwe Commissie. De Commissie ziet wel het belang in van biodiversiteit en zet ook in op het behoud van soorten en het terugdringen van het verlies aan biodiversiteit, maar nu moet ze ook de daad bij het woord voegen. Durft zij leiderschap te tonen en een handelsstop voor te stellen of laat zij haar oren hangen naar de lidstaten, die op dit punt overigens hopeloos verdeeld zijn". Voor mij is het belangrijk dat de Nederlandse burger met een gerust hart een visje kan eten uit de supermarkt en sushibar. De tonijnstand in de Middellandse Zee vraagt volgens De Lange om duidelijke maatregelen: "De populatie van deze vis bedraagt minder dan 15 procent van wat het oorspronkelijk was. Indien we niets doen, kan volgens experts de tonijn over 3 jaar uit de Middellandse Zee verdwenen zijn".