Gemeente Den Haag


Rotterdam Airport heet nu Rotterdam The Hague Airport

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 11 februari 2010

* Laatste wijziging: 11 februari 2010

Rotterdam Airport heet sinds 10 februari 2010, `Rotterdam The Hague Airport'. De toevoeging van `The Hague' aan de naam van de luchthaven is van belang bij de internationale profilering van Zuidwest Nederland en onderstreept het uitstekende vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven en (overheids)instellingen in de regio. Daarnaast functioneert Rotterdam The Hague Airport ook nu al als overheidsluchthaven.

Voor de naamswijziging tekenden burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Van Aartsen van Den Haag een overeenkomst met de directie van de luchthaven. In deze overeenkomst is ook de komst van een openbaar vervoersverbinding tussen de luchthaven en Den Haag vastgelegd.

De nieuwe naam van de luchthaven staat boven de aankomsthal. Zowel aan de `luchtzijde' (platformkant) als aan de `landzijde' van het gebouw is de naam Rotterdam The Hague Airport in duidelijke letters aangebracht.

Samenwerking

De nieuwe naam voor de luchthaven vormt tevens een symbool voor de verstrekte samenwerking in het gebied, die ook wel bekend staat als `metropoolregio'. Deze samenwerking versterkt het vestigingsklimaat en de internationale concurrentiepositie. De aanwezigheid van een (regionale) luchthaven vormt hierbij een belangrijk voordeel ten opzichte van vergelijkbare regio's die deze faciliteit ontberen.

Internationaal

Vanwege het internationale karakter van zowel de luchtvaartindustrie als het werkgebied van de citymarketing activiteiten van beide steden, is ervoor gekozen om de Engelstalige benaming van de stad Den Haag te gebruiken voor de nieuwe naam van de luchthaven.

Overheidsluchthaven

Vanwege de ligging nabij het regeringscentrum Den Haag fungeert Rotterdam Airport sinds de sluiting van marinevliegkamp Valkenburg sinds 1 januari 2005 als overheidsluchthaven.

Internationale gasten van de Nederlandse overheid zetten veelal op Rotterdam The Hague Airport hun eerste voet op Nederlandse bodem; dit was bij voorbeeld het geval bij de Afghanistan conferentie in 2009, bij verschillende staatsbezoeken , vergaderingen of conferenties in Europees verband en vele ande re vluchten in het kader van de rol van Den Haag als stad van recht en vrede.